Deficit britského zahraničného obchodu sa vo februári prehĺbil

Deficit britského zahraničného obchodu sa vo februári prehĺbil a v prípade obchodu s tovarmi dosiahol päťmesačné maximum. Informoval o tom štatistický úrad Office for National Statistics (ONS).
Februárový schodok Británie v obchode s tovarmi aj službami vzrástol na 3,66 miliardy libier (4,28 miliardy eur) z januárových 2,97 miliardy GBP. Tento nárast odráža pokles exportu o 400 miliónov GBP a nárast importu o 300 miliónov GBP.
Štatistiky ďalej ukázali, že deficit v obchode s tovarom vo februári vzrástol na 12,46 miliardy libier z 11,97 miliardy GBP v januári. Ekonómovia pritom očakávali, že klesne na 10,9 miliardy GBP. Februárový deficit v obchode s tovarmi bol najvyšší od septembra 2016.
V bilancii služieb zaznamenala Británia v sledovanom mesiaci obchodný prebytok, ktorý však klesol na 8,78 miliardy GBP z 8,99 miliardy GBP v predchádzajúcom mesiaci.
Zrýchlenie inflácie v Británii skresalo výdavky spotrebiteľov, ktoré boli rok motorom ekonomiky. Podľa analytikov sa teraz bude obchod i priemyselná produkcia podieľať väčšou mierou na hrubom domácom produkte Británie. A najnovšie údaje o vývoji zahraničného obchodu sú ďalším signálom, že ekonomika spomaľuje.

Súvisiace články

Aktuálne správy