Medziročná inflácia v rámci OECD sa vo februári zrýchlila

Medziročná inflácia v rámci krajín Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj bola vo februári 2,5 %, v predošlom mesiaci bola vo výške 2,3 %.

Medziročná inflácia v krajinách združených v Organizácii pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) vo februári celkovo posilnila, a to na úroveň 2,5 percenta z januárových 2,3 percenta. Motorom rastu inflácie boli ceny energií, ktoré medziročne stúpli o 11,1 percenta po januárovom raste o 8,5 percenta. Zrýchlil sa aj medziročný rast cien potravín, a to na úroveň 0,6 percenta z januárových 0,4 percenta. Bez zahrnutia cien energií a potravín sa medziročná inflácia v rámci OECD oproti januáru celkovo nezmenila a zostala na úrovni 1,9 percenta. OECD o tom informovala v utorok na svojej internetovej stránke. 

Medziročná inflácia v eurozóne podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) vo februári posilnila na 2 percentá z januárových 1,8 percenta. Bez zahrnutia cien potravín a energií bola medziročná inflácia v eurozóne vo februári v rovnakej výške ako v januári, a to 0,9 percenta. Rýchly odhad štatistického úradu Európskej únie Eurostatu však naznačil, že v marci medziročná inflácia v eurozóne oslabila na 1,5 %. 

Výrazný rast medziročnej inflácie vo februári evidovali vo Veľkej Británii, a to na 2,3 percenta z úrovne 1,8 percenta v predošlom mesiaci. Medziročná inflácia sa zvýšila aj v Taliansku, kde vo februári stúpla na 1,6 percenta z januárovej úrovne 1 percento, aj v Nemecku, a to na 2,2 percenta z januárových 1,9 percenta. Mierne sa však medziročné tempo rastu cien spomalilo vo Francúzsku, kde vo februári ceny stúpli o 1,2 percenta po januárovom posilnení o 1,3 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy