Medzimesačný rast maloobchodných tržieb sa v Európskej únii zrýchlil

Maloobchodné tržby v rámci celej EÚ vo februári medzimesačne stúpli o 0,7 % po januárovom raste o 0,2 %. Na Slovensku však maloobchod medzimesačne klesol o 0,2 % po raste o 0,1 % v predošlom mesiaci.

Sezónne upravené maloobchodné tržby sa vo februári v eurozóne aj v rámci celej Európskej únie medzimesačne zvýšili zhodne o 0,7 percenta. Ich rast sa tak zrýchlil, keďže v januári v eurozóne medzimesačne stúpli o 0,1 percenta a v rámci celej EÚ o 0,2 percenta. Medziročne sa februárové tržby maloobchodu v eurozóne podľa kalendárne upravených údajov zväčšili o 1,8 percenta a v rámci celej EÚ o 2,2 percenta. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Medzimesačný vývoj maloobchodu na Slovensku v porovnaní s priemerom za celú EÚ bol vo februári horší. Medzimesačne totiž sezónne upravené tržby oslabili o 0,2 percenta po januárovom raste o 0,1 percenta. Medziročný rast kalendárne upravených slovenských maloobchodných tržieb však bol na úrovni 4,5 percenta, čiže bol výraznejší ako priemer za celú EÚ. 

Medzimesačne v rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, maloobchod posilnil najviac v Portugalsku (3,1 %), Chorvátsku (2,8 %) a v Slovinsku (2,3 %). Najvýraznejší medzimesačný pokles evidovali na Malte (-0,8 %), v Lotyšsku (-0,7 %) a v Belgicku (-0,6 %). Medziročne sa maloobchodné tržby zvýšili najviac v Slovinsku (16,8 %), Luxembursku (12,9 %), v Litve (7,6 %) a Rumunsku (7,5 %). Tržby maloobchodu medziročne klesli v Belgicku (-3,2 %), na Malte (-0,9 %) a v Dánsku (-0,2 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy