Dôvera v ekonomiku eurozóny v januári mierne vzrástla

Dôvera v ekonomiku eurozóny v januári mierne vzrástla a je najvyššia za takmer šesť rokov. Dôvodom je zlepšenie nálady v sektore služieb aj vo výrobnom sektore, a tiež rast spotrebiteľskej dôvery. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Európskej komisie (EK).
Podľa údajov EK kľúčový ukazovateľ ďalšieho vývoja ekonomiky eurozóny – indikátor ekonomického sentimentu (ESI) v januári 2017 vzrástol o 0,4 bodu na 108,2 z decembrových 107,8 bodu. Hodnota indexu je najvyššia od marca 2011. Analytici pritom očakávali, že ESI bude v januári stagnovať na úrovni 107,8 bodu.
Prieskum ďalej ukázal, že dôvera podnikateľov z priemyslu v 19 krajinách, ktoré platia eurom, sa tento mesiac zvýšila na 0,8 bodu z 0 bodov v decembri, keď sa dostala zo záporných hodnôt (-1,1 bodu v novembri). A dôvera podnikateľov v sektore služieb, ktorý sa podieľa jednou tretinou na výkone ekonomiky regiónu, v januári stúpla na 13,5 z revidovaných 13,1 bodu v decembri.
Aj dôvera spotrebiteľov v menovej únii sa v januári zvýšila o 0,4 bodu na -4,7 z -5,1 bodu v decembri.
Spomedzi najväčší ekonomík euroregiónu, sa hodnota ESI mierne znížila v Nemecku na 109,1 zo 109,4 bodu. Klesla aj vo Francúzsku na 104,9 zo 105,5 bodu. Ale v Taliansku, Španielsku a Holandsku solídne vzrástla.
Prieskum tiež ukázal, že inflačné očakávania v eurozóne sa v januári zvýšili. To je dobrá správa pre Európsku centrálnu banku (ECB), ktorá sa snaží masívnymi stimulmi podporiť ekonomiku a infláciu. Tempo rastu spotrebiteľských cien síce stále zaostáva za jej cieľovou úrovňou 2 %, ale už sa k nej začína približovať.
Ekonómovia predpovedajú, že v tomto mesiaci sa medziročná miera inflácie v eurozóne zvýši na 1,5 %.
EK dnes zároveň informovala, že dôvera v ekonomiku celej 28-člennej Európskej únie (EÚ) v januári mierne klesla o 0,2 bodu na 108,7 zo 108,9 bodu v decembri.

Súvisiace články

Aktuálne správy