Euro po zatknutí ropného magnáta Chodorkovského oslabilo

Tokio 27. októbra (TASR) – Euro v pondelok oslabilo voči americkému doláru aj japonskému jenu ako následok politických rozporov v Rusku. Pokračovanie súčasnej situácie v krajine by mohlo európsku menu ohroziť ešte výraznejšie.

V sobotu sa do vyšetrovacej väzby dostal ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij potom, ako začiatkom minulého týždňa prokuratúra prehľadala kancelárie PR agentúry pracujúcej pre liberálnu politickú stranu Jabloko. Tú financuje práve Chodorkovskij. Ide o súčasť vyšetrovania, ktoré sa všeobecne vníma ako Kremľom podporovaná snaha získať pred voľbami kontrolu nad podnikateľom.

Oslabenie eura voči jenu spôsobilo tiež oslabenie dolára voči japonskej mene. Tú povzbudilo dnešné obchodovanie na tokijskej burze, ktorá v minulom týždni nedosahovala veľmi priaznivé výsledky.

V raňajších hodinách sa euro voči doláru obchodovalo na úrovni 1,1749/54 USD/EUR, čím oslabilo z piatkového záveru na Wall Street 1,1790 USD/EUR.

Voči jenu kleslo euro na 127,56/59 JPY/EUR. Rovnakú tendenciu obchodovania zaznamenal americký dolár, ktorý sa voči japonskej mene obchodoval na hladine okolo 108,60 JPY/USD.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Kurzy o 08.00 h GMT (09.

Súvisiace články

Aktuálne správy