SMER v parlamente nepodporí antisociálne zákony z dielne ministerstva práce

Bratislava 24. októbra (TASR) – Strana SMER bude v parlamente hlasovať proti schváleniu antisociálnych zákonov z dielne ministerstva práce, ktorých jediným cieľom je šetriť verejné výdavky na úkor sociálne najzraniteľnejších skupín . Na dnešnej tlačovej besede to vyhlásil predseda strany Robert Fico. V prípade, že ich zákonodarný zbor prijme, ako avizoval, bude SMER žiadať prezidenta SR Rudolfa Schustera o ich vetovanie.

Tieňová ministerka práce a sociálnych vecí Viera Tomanová označila návrh zákona o zmiernení hmotnej núdze, ktorý je v parlamente už v druhom čítaní, za vôbec najhorší z dielne ministerstva Ľudovíta Kaníka. Dávky, ktoré sociálne odkázaným od januára prisudzuje, sú podľa jej slov príliš nízko stanovené a ani pri priznaní všetkých možných príspevkov k nim, ako napríklad aktivačného príspevku alebo ochranného príspevku, nezabezpečia ľuďom v hmotnej núdzi základné životné podmienky. „Pre matku so štyrmi deťmi predstavuje navrhovaná dávka 2 160 Sk, pričom pre poskytnutie aktivačného príspevku v plánovanej výške 800 Sk sa bude musieť takáto žena zúčastňovať obecných prác a rekvalifikovať sa, na čo v niektorých regiónoch nie sú vytvorené podmienky,“ upozorňuje Tomanová. Zákon podľa nej diskriminuje aj mladých ľudí do 25 rokov s príjmom okolo minimálnej mzdy, ktorí sa pre účely posudzovania hmotnej núdze budú započítavať do okruhu spoločne posudzovaných osôb, čím vlastne zdieľajú vyživovaciu povinnosť voči svojim súrodencom. „Oberáme ich tak o možnosť osamostatniť sa,“ zdôvodnila tieňová ministerka.

Za nelogické a neefektívne považuje na riešenie hmotnej núdze zriaďovať špecializovaný orgán štátnej správy, keďže o dva roky sa jeho pôsobnosť presunie na obce. Nie je pritom zrejmé, či obce s vysokou mierou nezamestnanosti a malé obce budú mať dostatok zdrojov na vyplácanie zákonných príspevkov.

Ďalším z nesystémových návrhov zákonov, ktorými sa zaoberá zákonodarný zbor, ako priblížila, je novela zákona o sociálnej pomoci. Tá okrem iného znižuje opatrovací príspevok pre dôchodcov starajúcich sa o zdravotne ťažko postihnutého príbuzného zo súčasných 6 000 Sk len na tretinu.

SMER nesúhlasí ani s novým zákonom o dani z príjmov, ktorý podľa tieňového ministra financií Igora Šulaja v budúcom roku zvýši daňové zaťaženie strednej vrstve s mesačným príjmom od 9 000 do 21 000 Sk. Strana podľa Šulaja predloží k zákonu celkom 12 pozmeňujúcich návrhov, ktorých cieľom je okrem iného zachovanie súčasnej 15-% sadzby dane z príjmu pre právnické osoby v oblasti poľnohospodárstva a taká istá sadzba pre firmy, zamestnávajúce ťažko zdravotne postihnutých. SMER chce tiež ponechať v platnosti súčasnú úpravu v oblasti doplnkového dôchodkového poistenia a oslobodenie od daní v prípade úrokov zo stavebného sporenia a aj pri hypotekárnych úveroch.

Súvisiace články

Aktuálne správy