Slovenský kapitálový trh nemožno považovať za miesto pre získavanie kapitálu

Bratislava 22. októbra (TASR) – Počet nových verejných emisií, ako aj pravidelne obchodovaných emisií je natoľko malý, že slovenský kapitálový trh už niekoľko rokov nemožno považovať za miesto pre získavanie podnikateľského kapitálu.

Vo svojej polročnej správe o stave kapitálového trhu, ktorú dnes zobrala na vedomie vláda SR, to konštatuje Úrad pre finančný trh (ÚFT). Investori preto uprednostňujú tradičné spôsoby investovania svojich finančných prostriedkov, pričom využívajú služby komerčných bánk alebo presmerúvajú svoje investičné aktivity na zahraničné trhy. Situáciu na trhu podľa úradu len mierne vylepšujú otvorené podielové fondy, ktoré sú jedinou rozvíjajúcou sa zložkou trhu. Objem spravovaného majetku vo fondoch kolektívneho investovania vzrástol za prvý polrok 2003 temer 1,6-násobne a v medziročnom porovnaní s koncom prvého polroka 2002 dokonca viac ako 2,1-násobne.

Charakter a postavenie kapitálového trhu v rámci slovenskej ekonomiky sa v prvom polroku 2003 nezmenil. „Tento trh naďalej zostáva čo do významu i objemu zdrojov menšinovým segmentom finančného trhu. Zlepšujúce sa medzinárodné postavenie Slovenskej republiky a s tým súvisiace zlepšenie podmienok pre prílev kapitálu do slovenskej ekonomiky malo v uplynulom období na zmenu charakteru kapitálového trhu iba nepatrný vplyv,“ konštatuje úrad.

Už niekoľko rokov je charakteristickou črtou slovenského kapitálového trhu vysoký počet nelikvidných emisií cenných papierov. Reálna trhová kapitalizácia emisných titulov obchodovaných na slovenských burzách predstavuje len niekoľko stotín hodnoty HDP. Počet kótovaných cenných papierov na burze sa dlhodobo pohybuje okolo desiatky titulov a aj trh s dlhopismi je nevýrazný, pričom obchodovanie so štátnymi dlhopismi má na ňom jednoznačnú prevahu. Pozitívnou správou pre akciový trh je pokračujúci rast cien kótovaných titulov, čo sa v prvom polroku 2003 prejavilo v zhodnotení akciového indexu SAX o 12,42 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy