Opaterný a Danko nebudú hlasovať za vyšší schodok v rozpočte, ako plánuje vláda

Bratislava 15. októbra (TASR) – Vláda môže pri schvaľovaní budúcoročného rozpočtu v parlamente rátať s tým, že minimálne dvaja nezávislí poslanci, ktorí odišli z poslaneckého klubu strany ANO, a to Branislav Opaterný a Anton Danko, nebudú hlasovať za akékoľvek navyšovanie rozpočtového schodku nad vládnu úroveň 3,9 % HDP.

Obaja to dnes potvrdili pre TASR s tým, že o svojom postoji k vládnemu návrhu rozpočtu ako celku budú informovať až po jeho podrobnejšom preštudovaní. Jasné stanovisko k vládnej verzii rozpočtu zatiaľ pre TASR nekonkretizoval ani tretí nezávislý poslanec ANO, bývalý minister hospodárstva Róbert Nemcsics, ani odvolaný minister obrany Ivan Šimko, ktorý naďalej pôsobí v poslaneckom klube SDKÚ, ale riadiť sa chce už len volebným programom svojej strany a nie jej striktnými príkazmi. Ešte pred podrobnejším preštudovaním rozpočtu však všetci štyria poslanci hovoria o tom, že majú svoje konkrétne priority, ktoré by chceli do rozpočtu zapracovať.

Opaterný by chcel presunmi vo vnútri zdrojov vládnej verzie rozpočtu získať viac peňazí pre informatizáciu spoločnosti a Danko sa bude zaujímať hlavne o vyčlenenie dostatočne veľkého balíka zdrojov pre samosprávy, čo chce prekonzultovať aj so Združením miest a obcí Slovenska.

Bývalý minister Šimko za mimoriadne dôležité považuje to, aby rezort obrany získal z rozpočtu zdroje až na úrovni 2 % HDP. „Zaviazali sme sa k tomu a len nedávno o tom hovoril aj generálny tajomník NATO. Je to proste minimum, ktoré je potrebné na to, aby SR hrala v tejto oblasti prvú ligu,“ hovorí Šimko.

Vládny návrh rozpočtu zatiaľ pre sektor obrany však ráta s celkovými zdrojmi na úrovni 24,3 miliardy Sk, čo je len 1,9 % HDP. Na to, či bude Šimko ochotný hlasovať v parlamente za rozpočet iba pri 2 % HDP pre obranu, však zatiaľ odmieta priamo odpovedať. „Žiadny zodpovedný politik to nepovie takto kategoricky. Môj súhlas s rozpočtom bude závisieť od jeho celkovej skladby,“ dodal Šimko.

Nemcsics zdôrazňuje potrebu vyčlenenia dostatočných zdrojov na investičné stimuly. Podľa neho by táto oblasť potrebovala koncepčnejšie riešenie ako len uvažovaných 300 miliónov Sk, ktoré mal nový minister hospodárstva Pavol Rusko dostať z peňazí určených na rast platov učiteľov. Tých sa napokon vzdal a teraz chce vyššie stimuly získať prostredníctvom navýšenia schodku rozpočtu v parlamente. „Suma 300 miliónov Sk investície v krajine nejako mimoriadne nezachráni. Viem si predstaviť aj vyššiu sumu, ale je otázne, či by to rozpočet zniesol,“ uvádza Nemcsics.

Vládna koalícia na schválenie rozpočtu pritom hlasy nezávislých poslancov bezpodmienečne potrebuje, pretože aj so Šimkom je v jej poslaneckých kluboch už iba 75 poslancov. Okrem týchto štyroch poslancov je však otázne aj to, ako sa k rozpočtu postaví koaličná SMK, ktorá pre poľnohospodárov presadzuje dorovnanie priamych agrárnych platieb až na 55-% priemeru farmárov Európskej únie. Vládny rozpočet totiž ráta len s 50-% platbami. Predseda SMK Béla Bugár už uviedol, že jeho strana možnosť navýšenia platieb určite v parlamente otvorí. Na to, či jej poslanci budú ochotní rozpočet schváliť iba s 55-% platbami, však zatiaľ Bugár kategoricky neodpovedá. Postoj SMK vzíde až z rokovaní s koaličnými partnermi.

Súvisiace články

Aktuálne správy