Reformy hodnotia po roku pôsobenia vlády analytici pozitívne

Bratislava 15. októbra (TASR) – Vo verejných financiách, kde je základom zvýšenie transparentnosti vo verejných rozpočtoch, dochádza podľa ministra financií Ivana Mikloša k zásadnej reforme. „Zaviedli sme tiež tvrdé rozpočtové obmedzenia. Už v tomto roku došlo k zásadnému zlepšeniu a uskutočňované reformy vytvoria predpoklady, aby od budúceho roka nevznikali nové dlhy,“ skonštatoval na dnešnej tlačovej besede, kde ministri za SDKÚ prezentovali pozitíva svojho doterajšieho pôsobenia.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR uskutočnilo 7 zásadných reforiem. Naštartovalo dôchodkovú reformu, zreformovalo trh práce, rodinné prídavky, sociálnu pomoc, inštitucionálne usporiadanie, Zákonník práce, či služby zamestnanosti. „Pripravili sme približne 30 právnych noriem a dokumentov v tejto oblasti. Výsledkom reforiem je zníženie nezamestnanosti z 18 % pod hranicu 14 % a tiež zníženie počtu sociálne odkázaných ľudí o 12 %,“ zhodnotil svoje ročné pôsobenie rezortný minister Ľudovít Kaník.

Minister dopravy Pavol Prokopovič zasa vyzdvihol transformačné kroky jeho rezortu, ktoré viedli k zníženiu neefektívneho hospodárenia a štruktúry v organizáciách riadených ministerstvom. V oblasti diaľnic vláda umožnila vstup súkromného kapitálu do ich výstavby. „Prepojenie východu a západu Slovenska by tak mohlo byť ukončené ešte pred rokom 2010,“ odhadol Prokopovič. Ako doplnil, pokračovala transformácia Železníc SR a zastavilo sa ich zadlžovanie. „V tomto roku tiež začalo postupné oddlžovanie ŽSR a Železničnej spoločnosti,“ skonštatoval.

Reformy uskutočnené súčasnou vládou po jej ročnom pôsobení hodnotia analytici pozitívne. „Z pohľadu pozitívneho vplyvu na zvýšenie dlhodobého ekonomického rastu treba vyzdvihnúť reformy ministerstva financií a práce,“ uviedol analytik ING Bank Ján Tóth. Správnym smerom sa reformy uberajú aj podľa analytika Tatra banky Róberta Pregu. „Mnoho zákonov však zatiaľ nie je schválených. Dôležité bude, aby boli aj reálne uvedené do praxe,“ upozornil.

Analytici pozitívne hodnotia predovšetkým budúcoročný štátny rozpočet, ktorý podľa Tótha predstavuje „jedinečnú koncentráciu reforiem v jednom roku od roku 1993“. Deficit na úrovni takmer 60 miliárd Sk však Prega považuje za príliš vysoký. „Deficit verejných financií však klesá a prichádza tiež k väčšej transparentnosti jednotlivých údajov,“ uzatvoril Prega.

Súvisiace články

Aktuálne správy