V Košiciach sa dnes začala dvojdňová schôdza veriteľov spoločnosti Horizont

Košice 14. októbra (TASR) – Začiatok dvojdňovej schôdze veriteľov spoločnosti Horizont sa dnes v košickej hale Cassosport zaobišiel bez incidentov a veľkých emócií. Poškodení klienti spoločnosti prejavili o schôdzu menší záujem, ako sa pôvodne očakávalo. Vo viacerých prípadoch sa však chceli zaregistrovať klienti ďalšej nebankovej spoločnosti – B.M.G. Invest, kde sa schôdza veriteľov ešte len uskutoční.

Krajský súd v Košiciach vytýčil termín schôdze veriteľov Horizontu na dva dni. Dnes prebieha prezentácia. Samotná schôdza, na ktorej by sa mal schváliť plán speňaženia a zvoliť veriteľský výbor sa uskutoční v stredu 15. októbra. O schválení plánu speňaženia a o veriteľskom výbore rozhodne s najväčšou pravdepodobnosťou šesť kľúčových veriteľov, ktorí kontrolujú 75 % prihlásených pohľadávok voči Horizontu. Najväčším veriteľom je pritom B.M.G. Invest ovládajúci 45 % týchto pohľadávok. Ďalšími významnými veriteľmi sú združenia, ktoré oslovovali klientov Horizontu s ponukou na ich zastupovanie.

Správca konkurznej podstaty Vladimír Bajtoš informoval, že takzvaný nesporný majetok Horizontu, vedený v účtovníctve a znalecky posúdený, má hodnotu zhruba 760 miliónov Sk. Okrem toho spoločnosť eviduje aj takzvaný sporný majetok, ktorý tvoria pohľadávky prevedené na tretie osoby. Nominálna hodnota pohľadávok Horizontu tvorí 1,336 miliardy Sk. Tento majetok je predmetom súdnych sporov, preto je otázne, či sa ho podarí prinavrátiť do konkurznej podstaty.

Bajtoš pripustil, že konkurz môže trvať aj niekoľko rokov. Problémom však nebude rýchlosť speňažovania majetku, ale spomínané súdne spory, pretože sú právne veľmi komplikované. Správca konkurznej podstaty sa pri ich riešení spolieha aj na poznatky orgánov činných v trestnom konaní. Bajtoš zároveň upozornil, že zákon o konkurze a vyrovnaní nepripúšťa možnosť, aby sa veritelia dohodli na speňažení a okamžitom rozdelení nespornej časti majetku, pričom prípadné ďalšie výnosy by sa rozdelili neskôr. Horizont eviduje 42 tisíc prihlásených veriteľov, jeho záväzky tvoria zhruba 11 miliárd Sk.

Nebankovú spoločnosť čaká ešte prieskumné pojednávania, čo bude podľa správcu väčší problém vzhľadom na veľký počet veriteľov. Na prieskumnom pojednávaní bude správca prezentovať, ktoré prihlášky uznal v celom rozsah, ktoré neuznal, prípadne ktoré čiastočne poprel. Termín prieskumného pojednávania nie je zatiaľ vytýčený.

Konkurz na spoločnosť Horizont bol vyhlásený v máji minulého roku.

Upozornenie:

Obrazová redakcia TASR vydáva k správe fotomateriál.

Súvisiace články

Aktuálne správy