EBOR presúva svoje investičné záujmy od bankového sektoru k doprave a energetike

Bukurešť 14. októbra (TASR) – Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) zamýšľa ponechať úroveň investícií v juhovýchodnej Európe v roku 2004 na súčasných hodnotách.

Svoj zámer však presunie od bankových inštitúcií k doprave, maloobchodnej sfére a energetickým podnikom. EBOR investovala od svojho založenia začiatkom 90. rokov v spomínanom regióne 5,3 miliardy eur.

„Tento rok dosiahne investičná úroveň v juhovýchodnej Európe vyššiu mieru ako vlaňajších 1,2 miliardy eur,“ hovorí riaditeľ EBOR pre južnú a východnú Európu Olivier Descamps. „Máme rozbehnutých viacero projektov, ktoré si vyžiadajú rovnaký stupeň subvencií aj v nasledujúcom roku.“

Posun záujmu EBOR na stranu dopravného a energetického sektoru vysvetľuje banka snahou o pritiahnutie priamych zahraničných investícií. Energetická sieť v týchto krajinách je pritom podľa EBOR jednou z najproblematickejších oblastí.

EBOR zároveň štáty v juhovýchodnej Európe vyzvala, aby si dali záležať na svojich štrukturálnych reformách, čím by podporili obchodnú klímu a pritiahli tak zahraničné investície. Len touto cestou by sa im totiž podarilo dobehnúť úroveň stredoeurópskych krajín.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy