Nemeckú ekonomiku ťahajú súkromná spotreba a bytová výstavba

Nemecký hospodársky vzostup bude aj v druhom polroku podľa augustovej správy Nemeckej spolkovej banky (DBB) závisieť od silnej súkromnej spotreby a rozsiahlej bytovej výstavby.
DPA s odvolaním sa na pravidelný mesačný dokument centrálnej banky poznamenala, že na rozdiel od úvodných mesiacov tohto roka rast nemeckej ekonomiky v ďalšom období už nebude taký výrazný. Spôsobí to aj opatrnosť podnikov, ktoré nemôžu výrazne investovať, pokiaľ sa neprekoná dlhová kríza v eurozóne.
DBB v dokumente konštatuje, že pokiaľ sa nepodarí krízu zvládnuť, konjunktúra v Nemecku bude z väčšej časti závisieť od súkromnej spotreby a rozsahu bytovej výstavby.
Rast súkromnej spotreby dáva centrálna banka do súvislosti s tendenciou silného očakávania rastu príjmov obyvateľstva, dobrou perspektívou vývoja miezd a veľmi dobrou situáciou na nemeckom pracovnom trhu.
Spotrebitelia si zrejme uvedomujú, že obdobie nadmernej mzdovej zdržanlivosti pominulo. Tendencia sa prejavuje v ich silnej chuti zaobstarávať si nové veci. Možno to však súvisí s poklesom úročenia vkladov v bankách a znížením úrokov na hypotéky.
V prvom polroku sa v Nemecku vydalo o 7,5 % viac stavebných povolení než v druhej polovici vlaňajška. Na rozdiel od bytovej výstavby sa dopyt po stavebných prácach v priemyselných odvetviach zvyšuje len mierne.

Súvisiace články

Aktuálne správy