Práce na moste pri Iliašovciach sa obnovili úpravou podložia

Pri stavbe mosta na prvom úsekom diaľnice D1 Jánovce - Jablonov, kde vlani v novembri počas betonáže nevydržala podperná konštrukcia a zahynuli štyria ľudia, bude použitý iný typ podpornej konštrukcie. Výstavba diaľnice sa podľa Národnej diaľničnej spoločnosti, a.s. predĺži asi o šesť mesiacov, teda do júna 2014.

Práce na pravom moste pri Iliašovciach na rozostavanom prvom úseku diaľnice D1 Jánovce – Jablonov začali v stredu úpravou podložia a navážaním panelov ako podklad pre podpernú konštrukciu. Ako informovala Národná diaľničná spoločnosť, a.s. (NDS), pôvodný typ podpernej konštrukcie bude nahradený iným. Skruž typu Weise, ktorá bola použitá vlani v novembri pri stavbe tohto mesta, diaľničiari dočasne zakázali používať na všetkých stavbách.

Počas betonáže pri stavbe diaľničného mosta 2. novembra 2012 podperná skruž nevydržala a pri nešťastí zahynuli štyria robotníci. Subdodávateľ pre podpernú konštrukciu spoločnosť Technická obnova a ochrana železníc a.s. Žilina je podľa NDS v schvaľovacom procese. Prvý úsek D1 Jánovce – Jablonov stavia združenie Váhostav – SK, a.s. a Bögl a Krýsl, k.s. Praha, za stavbu spomínaného mosta zodpovedá český člen združenia.

Prvý úsek D1 Jánovce – Jablonov mal byť podľa pôvodného termínu ukončený počas tridsiatich mesiacov koncom tohto roku. „Oproti pôvodným plánom sa predpokladá oneskorenie o 6 mesiacov, resp. o obdobie obmedzenia z titulu vyšetrovania mimoriadnej udalosti. Ukončenie stavby D1 Jánovce – Jablonov, I. úsek sa tak predpokladá v júni 2014, informoval generálny riaditeľ NDS Milan Gajdoš. Zmluvná cena stavby je 59,94 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty a pre haváriu nebola doteraz navýšená.

„Máme za to, že počet pracovníkov a ich nasadenie je adekvátne harmonogramu výstavby, klimatickým a ostatným podmienkam stavby,“ uviedol Gajdoš. Vyšetrovanie vlaňajšej mimoriadnej udalosti na objekte mosta podľa neho nie je dodnes ukončené a príčiny havárie budú známe po ukončení vyšetrovania.

Súvisiace články

Aktuálne správy