Objem peňažnej zásoby M2 vzrástol v júli 2003 o 20,4 miliardy Sk

Bratislava 25. augusta (TASR) – Podľa predbežných dekádnych údajov zaznamenala peňažná zásoba M2 v júli tohto roka nárast o 20,4 miliardy Sk a dosiahla 702,7 miliardy Sk.

Ako v menovom prehľade za júl 2003 uviedla Národná banka Slovenska (NBS), medziročná dynamika rastu peňažnej zásoby M2 sa oproti júnu zrýchlila o 1,2 percentuálneho bodu na 6,5 %, čo bolo čiastočne ovplyvnené zhoršením pozície verejného sektora a nárastom úverových aktivít.

Netermínované vklady sú v priebehu roka 2003 charakterizované relatívne stabilným medziročným tempom rastu, ktorý sa od februára pohybuje v priemere na úrovni takmer 18 %. Rovnako aj medziročná dynamika rastu obeživa mimo bánk dosahuje v priebehu roka stabilný vývoj, od februára v priemere 9,4 %. Na druhej strane termínované vklady zaznamenávajú od apríla volatilný vývoj, čo sa prejavilo aj vo vývoji ich medziročného tempa rastu.

Napriek medzimesačnému zvýšeniu vkladov v cudzej mene pokračovala v júli tendencia prehlbovania ich medziročného tempa poklesu.

Súvisiace články

Aktuálne správy