Nedodržanie plánovaných rozpočtových deficitov zníži dôveryhodnosť eurozóny

Bratislava 20. februára (TASR) – Ak sa stane, že niektorá z krajín poruší fiškálny pakt a nedodrží v tomto roku stanovený cieľ znižovania fiškálneho deficitu, bude to mať veľmi škodlivý vplyv na dôveryhodnosť krajín eurozóny. Podľa generálneho riaditeľa oddelenia ekonomických politík a finančných trhov Federálneho ministerstva financií Rakúska Haralda Waigleina sa totiž už hovorí o tom, že niektoré krajiny v tejto súvislosti svoje záväzky nedodržia.
„Môžu byť k tomu dobré makroekonomické argumenty, ale myslím si, že to bude veľmi škodlivé pre našu kredibilitu. Naozaj si to myslím,“ povedal Waiglein dnes v Bratislave počas konferencie s názvom Vytváranie skutočnej hospodárskej a menovej únie. Podujatie zorganizovalo Centrum pre európske záležitosti (CEA) v spolupráci s bruselským think tankom Bruegel a Inštitútom finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií (MF) SR.
Ako dodal, spoločný fiškálny pakt podpísali okrem dvoch krajín všetci členovia Európskej únie (EÚ). Avšak v prípade, že sa stanovené ciele nedodržia, hrozí opäť, že štáty únie budú vnímané ako neviazané k pravidlám. „Vydali sme veľa úsilia počas posledných niekoľkých rokov na vytvorenie mnohých viac-menej komplexných pravidiel, aby sme finančným trhom ukázali, že to so znižovaním dlhov a deficitov myslíme vážne. A bojím sa, že sme poškodili túto kredibilitu,“ konštatoval Waiglein.
V súčasnosti by tak mala byť podľa neho Európska komisia (EK) viac opatrná pri predlžovaní pôvodného času na splnenie požiadaviek fiškálneho paktu. Na druhej strane by sa francúzska vláda mala viac snažiť pri znižovaní deficitu. V tejto súvislosti takisto podotkol, že s vlažným postojom k fiškálnym pravidlám eurozóny nezačalo Grécko, ale krajiny ako Francúzsko a Nemecko pred mnohými rokmi.

Súvisiace články

Aktuálne správy