V prihraničných oblastiach Maďarska opäť ožíva nákupná turistika

Budapešť 21. januára (TASR) – Ceny v maďarských obchodoch a v sektore služieb sú zaujímavé pre Slovákov, Chorvátov i Rumunov. V Baranskej, Rábsko-mošonsko-šopronskej a Hajducko-biharskej župe opäť ožíva cezhraničná nákupná turistika, konštatoval maďarský verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió.
V Rábsko-mošonsko-šopronskej župe majú možnosť pracovníci služieb navštevovať kurzy slovenčiny. Ako príklad rozhlas uviedol hotel na Malom Žitnom ostrove, ktorého polovica zamestnancov sa prihlásila na takýto kurz.
Ako o tom v tom čase informovala TASR, nákupná turistika smerujúca zo Slovenska vyvrcholila v prvej polovici roku 2009. Najnavštevovanejším regiónom slovenských zákazníkov je oblasť Györu. V tamojšom najväčšom nákupnom centre Árkád tvorili občania SR vtedy až 35 % klientely. V dôsledku zvýšenia dane z pridanej hodnoty (DPH) v Maďarsku od 1. júla 2009 z 20 % na 25 % a posilnenia forintu záujem Slovákov o nákup v Maďarsku klesol. Obnovenie nákupnej turistiky prinieslo výrazné oslabenie forintu koncom roka 2011 a v uplynulých dňoch kurz forintu voči euru prekročil aj hranicu 295 forintov za 1 euro.
V juhomaďarskom Drávaszabolcsi zvyknú nakupovať Chorváti. Nákupná turistika južných susedov Maďarska bola typická v 90. rokoch minulého storočia, potom však úplne zanikla. Málokto predpokladal, že Chorváti znova budú chodiť nakupovať za hranice. V súčasnosti podľa Kossuth Rádió nakupujú najmä kávu, nealkoholické nápoje, minerálne vody a syry, ktoré sú podstatne lacnejšie než v chorvátskych obchodoch.
V Debrecíne, Hajdúszoboszló, ale aj v obchodoch a reštauráciách ďalších miest a obcí Hajducko-biharskej župy zaznamenali nárast počtu rumunských zákazníkov. Viceprimátor Debrecína László Papp povedal, že v decembri minulého roka bola citeľná zmena na výbere daní mesta, ktorú nepochybne generovali tržby maloobchodu pochádzajúce z nárastu počtu klientov spoza hraníc.
Vo významnejších reštauráciách Debrecína sú jedálne lístky už aj v rumunskom jazyku a v zariadeniach cestovného ruchu v Hajdúszoboszló sa pripravili na rumunských hostí, uviedol rozhlas.

Súvisiace články

Aktuálne správy