Akciové trhy ponúkajú v roku 2013 najlepšie investičné príležitosti

New York 25. decembra (TASR) – Investori na budúci rok dosiahnu najvyššie výnosy z akcií, prognózujú analytici americkej banky Goldman Sachs. Najlepšie sa majú vyvíjať trhy v rozvíjajúcich sa krajinách, experti však vidia zaujímavé príležitosti v USA aj v Európe, informoval Wall Street Journal.
Goldman Sachs očakáva, že paneurópsky index Stoxx-600 dosiahne na konci budúceho roka 310 bodov. Pre Euro-Stoxx-50 banka stanovila cieľ na 3000 bodov. Vzhľadom na aktuálnu úroveň indexov okolo 280 bodov, respektíve 2650 bodov, by potenciálne mali vzrásť o 10,7 %, respektíve o 13,2 %. Analytici zdôvodnili svoje pozitívne očakávania atraktívnym hodnotením akcií a dobrými vyhliadkami týkajúcimi sa výnosov firiem.
Firmy kótované na indexe Stoxx-600 by mali v roku 2013 zvýšiť svoje zisky v priemere o 9 %, bez započítania finančného sektora o 7 %. Americký index S&P-500 by mohol do konca 2013 podľa Goldman Sachs vzrásť na 1575 bodov. Vzhľadom na jeho aktuálnu úroveň 1426 bodov potenciál rastu kurzu predstavuje 10,4 %.

Prognózy Goldman Sachs vychádzajú z nasledujúcich desiatich téz:
1. Svetová ekonomika zažije na začiatku budúceho roka fázu slabého rastu, potom sa však začne oživovať.
2. Centrálne banky skupiny G4 (USA, Japonsko, Nemecko a Británia) môžu pokračovať v uvoľňovaní menovej politiky netradičnými prostriedkami.
3. Fundamenty pre "hľadanie výnosov" zmiznú.
4. Trh rezidenčných nehnuteľností v USA sa stabilizuje a súkromný sektor v USA bude zdravý.
5. Riziká spojené s krízou eurozóny sa znížia, ale budú existovať na ďalej.
6. V rámci eurozóny sa zachová trhlina medzi krajinami jadra a okrajovými štátmi.
7. Rast v rozvíjajúcich sa krajinách bude opäť na hranici kapacít.
8. Rozdiely medzi rozvíjajúcimi sa krajinami budú ďalej trvať.
9. Nebezpečenstvo, že by nedostatok ponuky ropy brzdil rast, sa zmenší.
10. Čína bude zažívať stabilný rast, ale už nebude taký vysoký, ako v predchádzajúcich rokoch.

Na prvý pohľad je vidieť, že očakávania pre rok 2013 sú podobné ako pre rok 2012, uviedli analytici. Prognózujú, že svetová ekonomika tento rok reálne vzrastie o 3 %, pre budúci rok predpovedajú tempo rastu na úrovni 3,3 %, pričom potenciál predstavuje až 4,2 %. Vysoké nadmerné kapacity v priemyselných krajinách by mali utlmiť infláciu, čo prispeje k pokračovaniu akomodatívnej menovej politiky centrálnych bánk.
Na rozdiel od vlaňajšieho roka sa kríza v eurozóne zmiernila vďaka opatreniam Európskej centrálnej banky (ECB). ECB v auguste ohlásila program nákupu dlhopisov štátov zasiahnutých krízou. Tým sa znížilo riziko preliatia krízy do ďalších častí sveta. Ďalším pozitívnym faktorom je zvýšenie ponuky ropy. V minulosti nízka ponuka spôsobila nárast cien čierneho zlata, čo brzdilo rast ekonomiky.
Európska ekonomika bude podľa Goldman Sachs rásť len pomaly až do roku 2015 a priepasť medzi Nemeckom a krajinami na okraji eurozóny bude existovať naďalej. Politická situácia v USA by sa mala upokojiť, čo firmám uľahčí rozhodnutia a podporí ochotu riskovať.
Goldman Sachs očakáva, že USA sa nakoniec vyhnú takzvanému fiškálnemu útesu. Banka napriek tomu počíta so zvyšovaním daní a znižovaním štátnych výdavkov. Fundamentálna situácia pre americké firmy je pozitívna. Hrubý domáci produkt (HDP) USA by mal na budúci rok vzrásť o 1,9 % a v roku 2014 o 2,9 %.
Akciám by sa malo na budúci rok dariť lepšie ako dlhopisom. Akciové trhy rozvíjajúcich sa krajín, ktoré budú motorom globálnej ekonomiky, by mali rásť rýchlejšie, než akciové trhy priemyselných krajín. Aj v rámci rozvíjajúcich sa ekonomík však existujú rozdiely. V niektorých prípadoch inflácia, výmenné kurzy a politická situácia brzdia inak vysoký potenciál. Investori by sa mali sústrediť na Turecko, Kóreu, Čínu a Indiu. Dobré vyhliadky majú aj Mexiko a Indonézia, ich trhy sú však už vysoko ohodnotené.

Súvisiace články

Aktuálne správy