Kurz eura posilnil výrazne nad úroveň 1,31 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 14. septembra (TASR) - Spoločná európska mena dnes výrazne profitovala z ďalšieho uvoľnenia menovej politiky v USA.

Frankfurt nad Mohanom 14. septembra (TASR) – Spoločná európska mena dnes výrazne profitovala z ďalšieho uvoľnenia menovej politiky v USA. Neskoro popoludní stála 1,3160 USD, to znamená o dva centy viac ako ráno. Od začiatku týždňa posilnila voči americkému doláru takmer o 4 centy.
Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,3095 (vo štvrtok: 1,2910) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7637 (0,7746) eura.
Euro už vo štvrtok (13.9.) reagovalo na rozhodnutie americkej centrálnej banky (Fed) o spustení tretieho kola nákupu cenných papierov. V jeho rámci bude mesačne vykupovať hypotekárne cenné papiere za 40 miliárd USD. Program bude trvať tak dlho, kým nezamestnanosť nezačne trvale klesať. Fed okrem toho prisľúbil, že ponechá kľúčový úrok prakticky na nule až do polovice roka 2015 nielen do konca 2014.
Z dôvodu ďalšieho nalievania peňazí do americkej ekonomiky dolár oslabil voči mnohým dôležitým menám. Z toho profitovalo aj euro.
Euro posilnilo voči doláru v priebehu 1,5 mesiaca približne o 11 centov alebo 9 %. Okrem aktuálneho stimulu v podobe rozhodnutia Fedu ho predtým podporila aj ECB, ktorej prezident Mario Draghi koncom júla vyhlásil, že urobí všetko pre záchranu eura. Banka medzitým schválila nový program výkupu dlhopisov krízou zasiahnutých krajín eurozóny, čo upokojilo trhy.

Súvisiace články

Aktuálne správy