Americká centrálna banka sa stáva otrokom trhov

New York/Berlín 25. júla (TASR) – Americký rezervný systém, Fed, sa stále hrá s trhmi na skrývačku. Podľa predstáv finančných trhov zásobuje investičné spoločnosti cielenými informáciami, aby pohol kurzy žiadaným smerom.

Uprostred tohto týždňa sa jeden z guvernérov Fedu, americkej centrálnej banky, Ben Bernanke postavil proti pretrvávajúcemu minikrachu na dôchodkovom trhu. Napokon spadol kurz desaťročných amerických štátnych obligácií v priebehu štyroch týždňov o 12 %. Bernanke znovu vedome vytiahol osvedčenú zbraň – deflačné strašidlo.

Americká centrálna banka je znovu odhodlaná uvoľniť svoju peňažnú politiku, aby včas čelila trvalému prepadu cien. Banka je odhodlaná znížiť svoju úrokovú mieru z 1 % na nulu a je pripravená kúpiť späť aj obligácie. „Bernanke sa pokúša zachrániť na trhu s obligáciami, čo sa len zachrániť dá. Avšak jeho vyznanie lásky prichádza už neskoro,“ povedal hlavný ekonóm americkej banky Merrill Lynch David Rosenberg.

Investori v princípe tieto reči nezobrali do úvahy. Hodnoty akcií vo štvrtok ďalej klesali a priamo úmerne tomu zodpovedal aj pokles zisku. Za dostatočné pokladajú mnohí investori vyhlásenia šéfa Fedu Alana Greenspana na túto tému zo začiatku mája tohto roku. Vtedy poznámky mága trhov ešte viedli k rastu kurzov obligácií. Teraz viac ako mesiac po Greenspenových vyhláseniach sa o tom nehovorí. Ani o skupovaní obligácií centrálnou bankou náhle Greenspan nechce nič vedieť. A tým vyvolal minikrach. Mnohí stratégovia vidia v Barnenkeho vyjadrení vedomý pokus znížiť trochu škody, ktoré Greenspan spôsobil. Lebo ďalšie zníženie kurzov akcií, a tým rast výnosov na trhu s obligáciami, by mohlo viesť k spomaleniu amerického hospodárskeho oživenia. A to ešte skôr, než mohlo dostať nielen správny smer, ale aj tempo.

Nebezpečenstvo sa skrýva najmä na trhu s nehnuteľnosťami. Vyššie úroky by mohli zastaviť boom s nimi. Boli to práve obchody s nehnuteľnosťami, ktoré v posledných troch rokoch udržovali amerických spotrebiteľov v dobrej nálade. Klesajúce úroky zabezpečovali, že americké domácnosti mali úvery na nehnuteľnosti čoraz prijateľnejšie a prostriedky, ktoré tým získavali mohli použiť na svoju spotrebu. Podľa výpočtu banky Goldman Sachs spotrebitelia refinancovaním svojich starých úverov len vlani získali 300 miliárd USD. „V najhoršom prípade sa tento mechanizmus zrúti,“ napísal aj šéfekonóm americkej banky Goldman Sachs Bill Gudley. Dodal, „to je rozsiahle riziko“.

Fed sa tým stáva otrokom trhov. Ocitnutie sa v tejto pozície je však hlavne jeho vinou. Po početných verbálnych intervenciách sa teraz nemôže stiahnuť. „Kurz amerických centrálnych bankárov je mimoriadne nebezpečný a môže vyústiť priamo do obrovského krachu,“ hovorí fondový manažér z Odey Asset Management Hugh Hendry. Prepad dolára po Bernankeho vystúpení potvrdzuje, že Fed stratil dôveryhodnosť. „Chvost už dlhšie riadi psa. Trhy určujú reálne hospodárstvo a nie naopak. A Fed k tomuto vývoju prispel,“ dodal.

Informoval nemecký denník Die Welt.

Súvisiace články

Aktuálne správy