Pre niektorých podnikateľov môžu byť odvody dohodárov likvidačné

Bojnice 9. septembra (TASR) – Majitelia reštauračných a pohostinských zariadení v Bojniciach reagujú na schválenie odvodov pre ľudí pracujúcich na dohody rozpačito. Znamená to pre nich nielen úpravu pracovných pomerov, ale priznávajú aj možné prepúšťanie a zvýšené výdavky.
Parlament totiž schválil novelu zákona o sociálnom poistení, podľa ktorej budú dohodári od budúceho kalendárneho roka platiť odvody v rovnakej výške ako zamestnanci v trvalom pracovnom pomere. Ich odvody tak dosiahnu 48,6 % zo mzdy.
Bojnickí podnikatelia priznávajú, že s väčšinou svojich zamestnancov majú uzatvorenú práve dohodu. „Pre mňa ako zamestnávateľa to znamená jediné, budem musieť zobrať peniaze zo zisku. Zamestnancom, ktorí sú na dohodu, z ich minimálnej mzdy ubrať nemôžem, nemôžem im ani ubrať z pracovnej doby, ktorú majú danú. V podstate budem musieť sama viac pracovať,“ priznala jedna z majiteliek pohostinstva v Bojniciach.
„Mňa sa to osobne nedotkne, keďže väčšinu času pracujem u mňa v kaviarni sama,“ reagovala na odvodovú povinnosť ďalšia majiteľka kaviarne. Iná spolumajiteľka reštaurácie na námestí priznáva, že „to vyzerá tak, že zamestnávatelia, aby predišli zvýšeným výdavkom, ktoré budú musieť odvádzať štátu, svojich zamestnancov buď prepustia, alebo ich budú zamestnávať načierno“.
Existujú však aj takí, ktorí zamestnávajú pracovníkov v gastronómii na trvalý pracovný pomer. „Sama ešte neviem, budem to riešiť v decembri. Dohodárov určite prepúšťať nebudem, hlavne pokiaľ ide o dohody o brigádnickej práci študentov a uvidíme, aká bude zima, podľa toho sa zariadim. Či budem musieť prepúšťať aj zamestnancov, lebo ja mám aj zamestnancov na trvalý pracovný pomer, čo nemá väčšina reštaurácií, ešte nie je jasné,“ zhodnotila situáciu majiteľka jednej z reštaurácií na námestí v Bojniciach.
„Zatiaľ podnikám rok a pol, mám malú kaviareň v centre kúpeľov. Doteraz sa mi vracajú len náklady a veľmi mi pomáhalo, že som mala brigádnikov, za ktorých som nemusela platiť odvody. Veľmi si to neviem predstaviť, mám pocit, že to bude asi aj likvidačné,“ priznala obavy majiteľka kaviarne.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukové záznamy.

Súvisiace články

Aktuálne správy