Slovenská konsolidačná by mala v roku 2013 vykázať prebytok

Celkový hotovostný prebytok spoločnosti by mal v budúcom roku dosiahnuť 25 mil. eur a v porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2012 by mal poklesnúť o 35,3 mil. eur.

Slovenská konsolidačná, a. s. by mala v budúcom roku hospodáriť s celkovým prebytkom vo výške 25 mil. eur. Celkový hotovostný prebytok spoločnosti by tak mal v porovnaní so schváleným rozpočtom na tento rok poklesnúť o 35,3 mil. eur. Po vylúčení finančných operácii by mala Slovenská konsolidačná zaznamenať v roku 2013 prebytok 582 tis. eur. Vyplýva to z prvého návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2013 až 2015.
Celkové príjmy Slovenskej konsolidačnej sú rozpočtované na rok 2013 vo výške 35,143 mil. eur, pričom nedaňové príjmy predstavujú 10,635 mil. eur. „Oproti schválenému rozpočtu na rok 2012 ide o pokles celkových príjmov o 55,7 %, pri náraste nedaňových príjmov o 37,8 %,“ uvádza sa v návrhu rozpočtu. Najvýznamnejším zdrojom nedaňových príjmov sú ostatné príjmy v očakávanej výške 10,4 mil. eur, ktoré narastú v porovnaní so schváleným rozpočtom na tento rok o 10,3 mil. eur. „V položke ostatné príjmy sú v zmysle novelizovaného opatrenia k rozpočtovej klasifikácii evidované príjmy z pohľadávok od dlžníkov nad obstarávaciu cenu pôvodne plánované v nedaňových príjmoch ako úroky z tuzemských úverov, pôžičiek a návratných finančných výpomoci,“ uvádza rezort financií. Do tejto položky sú pritom zahrnuté aj plánované príjmy z pohľadávok prevzatých zo zdravotných poisťovní.

Výdavky Slovenskej konsolidačnej sú pre budúci rok rozpočtované v objeme 10,053 mil. eur a tvoria ich prevažne bežné výdavky určené na činnosť spoločnosti a na výplatu dividend akcionárovi Ministerstvu financií SR. V porovnaní s tohtoročným schváleným rozpočtom by celkové výdavky mali poklesnúť o 47 %. Spoločnosť v tomto roku predpokladá nad rámec schváleného rozpočtu verejnej správy odplatné prevzatie pohľadávok zo všetkých troch zdravotných poisťovní a z iných inštitúcií verejného sektora v celkovom objeme 40 mil. eur, čo predstavuje nárast výdavkov na tovary a služby v roku 2012 oproti rozpočtovanému objemu o 330,5 %.

Slovenská konsolidačná, a.s. bola založená v roku 1999. Jediným akcionárom spoločnosti je Slovenská republika zastúpená Ministerstvom financií SR. V pôsobnosti spoločnosti je správa a vymáhanie pohľadávok postúpených vybranými bankami v rámci ich reštrukturalizácie pred privatizáciou v rokoch 1999 a 2000, ale aj správa a vymáhanie pohľadávok z verejného sektora, ako napríklad daňové a colné

Súvisiace články

Aktuálne správy