Cyprus bude mať tento rok vyšší rozpočtový schodok, ako očakával

Nikózia 23. augusta (TASR) – Rozpočtový schodok Cypru dosiahne tento rok 4,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) a bude tak o percentuálny bod vyšší, ako vláda pôvodne predpokladala. Oznámil to dnes hovorca kabinetu Stefanos Stefanou.
Dôvodom vyššieho schodku verejných financií sú slabšie ako očakávané rozpočtové príjmy v dôsledku prehlbujúcej sa recesie cyperskej ekonomiky.
Revízia tohoročného deficitu ešte podčiarkla zlú ekonomickú situáciu ostrovného štátu. Cyprus sa v júni stal piatou krajinou eurozóny, ktorá musela požiadať o úver z eurovalu na záchranu bánk. Ostrov má tradične úzke vzťahy s Gréckom, cyperské banky nakúpili grécke dlhopisy a museli z nich odpísať veľké straty.
Vláda v Nikózii oficiálne požiadala Európsku úniu (EÚ) a Medzinárodný menový fond (MMF) o pomoc koncom júna, zatiaľ sa však s veriteľmi nedohodla ani na výške záchranného úveru, ani na jeho podmienkach. Cyprus sa totiž pokúša získať finančnú pomoc aj z Ruska. Tá by mu umožnila vyhnúť sa tvrdým úsporným opatreniam, ktoré podľa všetkého budú EÚ a MMF požadovať.
Cyprus už získal z Ruska výhodný úver s nízkym úrokom v hodnote 2,5 miliardy eur v decembri minulého roka. O novom úvere ale Rusko ešte nerozhodlo.

Súvisiace články

Aktuálne správy