Úsporami môžu európske banky ušetriť 40 mld. eur

Spoločnosť Roland Berger predpokladá, že v prípade zhoršujúcej sa situácie v bankovom sektore budú banky nútené znížiť náklady až o 68 mld. eur

Počas nasledujúcich piatich rokov budú musieť európske banky znížiť svoje náklady aspoň o 10 %, teda o 40 mld. eur, aby do roku 2016 dosiahli 55 % pomeru nákladov a výnosov. To všetko za predpokladu zachovania rovnakej úrovne príjmov. Informovala o tom spoločnosť Roland Berger vo svojej štúdii. Predpokladá, že v prípade zhoršujúcej sa situácie v bankovom sektore budú banky nútené znížiť náklady až o 17 %, teda 68 mld. eur. Polovicu týchto úspor budú predstavovať náklady na ľudské zdroje a druhú polovicu úspory v externých nákladoch, ako napríklad IT, nehnuteľnosti a podobne.

Európske banky prechádzajú od znižovania nákladov k ich transformácii. Banky sa snažia o krátkodobé úspory nákladov a ich dlhodobé zjednodušenie s cieľom obnoviť ziskovosť. Zároveň prechádzajú diverzifikáciou a prispôsobujú svoje obchodné modely a portfóliá služieb v kontexte nových regulačných obmedzení. Veľká časť európskych bánk ohlásila programy na úsporu nákladov. Podľa analýzy Roland Berger má však ambiciózne plány na transformáciu nákladov len jedna tretina z top 25 bánk.

Spôsoby transformácie sa podľa spoločnosti líšia v jednotlivých krajinách a v rozdielnych oblastiach aktivít. Najväčšie úspory nákladov musia dosiahnuť španielske banky, rovnako ako v menšom meradle talianske a grécke banky. Väčšina európskych bánk sa vynasnaží znížiť náklady v oblasti korporátneho a investičného bankovníctva, spotrebiteľského financovania a podporných činností. Zároveň zvýši produktivitu v priamom jednaní s klientmi, zjednoduší ponuku, skonsoliduje IT a zjednoduší procesy medzi front-to-back office činnosťami.

Spoločnosť Roland Berger Strategy Consultants, založená v roku 1967 v Mníchove, sa postupne stala jednou z vedúcich spoločností v oblasti strategického poradenstva. Prostredníctvom 51 kancelárií v 36 krajinách úspešne pôsobí s viac ako 2 500 zamestnancami na globálnom trhu. Spoločnosť funguje ako nezávislé združenie partnerov, vlastnené takmer 220 partnermi.

Súvisiace články

Aktuálne správy