Cestujúci v IC vlakoch môžu požiadať o odškodnenie z viacerých dôvodov súčasne

Bratislava 22. augusta (TASR) – Cestujúci v Inter City (IC) vlakoch budú môcť od septembra využiť kombinované odškodnenie. Od štátneho dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) tak budú mať nárok na vrátenie peňazí z viacerých dôvodov súčasne. "Maximálne však do výšky zaplateného cestovného," priblížil pre TASR riaditeľ odboru komunikácie ZSSK Tomáš Šarluška. Percentuálna výška jednotlivých odškodnení z ceny cestovného sa bude sčítavať. Novinka vyplýva z upraveného prepravného poriadku pre IC vlaky, ktorý má začať platiť od 1. septembra tohto roku.
Napríklad, ak by vlak meškal viac ako 60 minút, pasažier má nárok na odškodnenie vo výške 25 % z ceny lístka. Zároveň, ak by teplota vo vagóne vystúpila nad 30 stupňov Celzia, má nárok na vrátenie 50 % z cestovného. Od septembra tak bude môcť cestujúci tieto odškodnenia sčítať a dopravca by mu mal vrátiť 75 % z ceny lístka.
Takýmto sčítavaním sa pasažieri môžu dostať až na 100 % ceny cestovného. V prípade meškania vlaku nad 120 minút majú ľudia napríklad nárok na vrátenie 50 % z ceny lístka, keď teplota vo vagóne klesne pod 15 stupňov Celzia, tiež im patrí polovica z cestovného.
Všetky druhy odškodnenia, na ktoré majú cestujúci nárok v IC vlakoch, má dopravca uvedené v prepravnom poriadku, ktorý je zverejnený na jeho internetovej stránke. ZSSK musí vyplatiť ľuďom odškodnenie najneskôr do 30 dní od prevzatia žiadosti. Nárok na vrátenie peňazí si musí cestujúci uplatniť najneskôr do 12 mesiacov po ukončení cesty na základe originálov cestovných dokladov. Akékoľvek odškodnenia vo vnútroštátnej doprave sa však dajú na Slovensku uplatniť len v prípade IC vlakov.

Súvisiace články

Aktuálne správy