Kurz eura dnes ráno vzrástol na 1,2357 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 21. augusta (TASR) - Spoločná európska mena dnes ráno mierne posilnila. Trh totiž očakáva efektívne opatrenia na riešenie dlhovej krízy.

Frankfurt nad Mohanom 21. augusta (TASR) – Spoločná európska mena dnes ráno mierne posilnila. Trh totiž očakáva efektívne opatrenia na riešenie dlhovej krízy. Navyše, šance na zotrvanie Grécka v eurozóne sa o niečo zvýšili, uviedli obchodníci.
Euro sa ráno predávalo po 1,2357 USD. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v pondelok (20. 8.) napoludnie referenčný kurz na 1,2300 (v piatok: 1,2337) USD/EUR.
Podobne ako v pondelok ani dnes sa neočakáva zverejnenie nejakých relevantných makroekonomických údajov. Investori sa zrejme sústredia na aukciu španielskych dlhopisov. Experti nepočítajú s tým, že by Madrid mal problémy umiestniť 12- a 18-mesačné dlhopisy. Trh však bude pozorne sledovať vývoj úverových nákladov.
V médiách sa špekuluje, že ECB plánuje neobmedzený nákup dlhopisov, čo bolo v pondelok hlavnou témou na devízových trhoch. Euro však z toho profitovalo len krátkodobo a v priebehu pondelkového obchodovania sa dokonca dostalo pod tlak.
ECB je rozhodnutá zabezpečiť prežitie eura, čo utlmí špekulácie proti spoločnej mene, uviedol expert nemeckej krajinskej banky Landesbank Hessen-Thüringen Ralf Umlauf. Upozornil však na to, že takáto stratégia je riskantná vzhľadom na inflačné riziká a zníženie tlaku na realizáciu reforiem v krízou zasiahnutých krajinách.

Súvisiace články

Aktuálne správy