Grécka vláda je blízko k dohode o novom balíku úspor

Atény 18. augusta (TASR) – Grécko sa blíži k definitívnej podobe ďalšieho úsporného balíka, ktorý požadujú zahraniční veritelia výmenou za pokračovanie finančnej pomoci. Atény už našli škrty v celkovej hodnote 10,8 miliardy eur, pričom balík má mať hodnotu 11,5 miliardy eur, uviedol v piatok (17. 8.) predstaviteľ gréckej vlády.
Dokončenie podoby úsporného balíka v hodnote 11,5 miliardy eur, ktorý sa má zrealizovať v rokoch 2013 až 2015, je kľúčové pre pozitívne hodnotenie delegácie Medzinárodného menového fondu (MMF), Európskej komisie (EK) a Európskej centrálnej banky. Správa hodnotiaca plnenie podmienok záchranného programu, ktorá by mala byť hotová v septembri, bude podkladom pre rozhodnutie o tom, či Atény dostanú ďalšie peniaze zo záchranného úveru. V prípade negatívneho verdiktu sa dostanú do platobnej neschopnosti.
"Sme na dobrej ceste. Identifikovali sme opatrenia v hodnote 10,8 miliardy eur, povedal pod podmienkou zachovania anonymity predstaviteľ gréckeho ministerstva financií pre agentúru Reuters po stretnutí vlády v piatok večer. Nešpecifikoval, o aké opatrenia ide, len dodal, že rokovania o finalizácii balíka budú pokračovať v pondelok (20. 8.).
Premiér Antonis Samaras sa na budúci týždeň po prvý raz od nástupu do funkcie stretne s európskymi lídrami. Bude sa ich snažiť presvedčiť, že Atény dodržia svoje záväzky a zrealizujú úsporné opatrenia a reformy. Očakáva sa tiež, že sa bude usilovať získať dlhší čas na realizáciu úspor – namiesto dvoch štyri roky -, aby zmäkčil dopad opatrení na obyvateľstvo.

Súvisiace články

Aktuálne správy