Nemecká kancelárka hovorila s kanadským premiérom hlavne o eurokríze

Ottawa 16. augusta (TASR) – Význam politickej únie pri odvrátení eurokrízy zdôraznila i dnes v Ottawe nemecká spolková kancelárka Angela Mekelová, ktorá tam rokovala s kanadským premiérom Stephenom Harperom. Podľa jej slov čas tlačí a samotný fiškálny pakt v boji proti kríze nestačí.
Šéfka nemeckej spolkovej vlády ubezpečila, že sa bude v Európskej únii (EÚ) angažovať za právo Európskej komisie (EK) zasahovať v prípade štátov nedodržiavajúcich rozpočtovú disciplínu.
Zodpovednosť v menovej únii sa musí v budúcnosti podľa slov Merkelovej rozdeliť viac ako doteraz. Krok za krokom bude potrebné získať si opäť naštrbenú dôveru. Pre pozitívne ukazovatele miery rastu hospodárstva je najlepšou cestou podpora voľného obchodu, vyplynulo z jej slov.
Hostka z Berlína, ktorá ocenila kanadskú rozpočtovú politiku, zdôraznila značnú zhodu názorov s kanadským premiérom o témach bilaterálneho i multilaterálneho charakteru. Súčasne ubezpečila hostiteľov o podpore ich úsilia pri rokovaniach o dohode o voľnom obchode s EÚ.
Harper nezopakoval pri tejto príležitosti verejne svoje kritické postoje k váhavému postupu niektorých európskych štátov pri riešení eurokrízy, naopak, ocenil Merkelovej angažovanosť. Podľa jeho slov sú Kanada a Nemecko istými priateľmi v neistom svete.
Predseda kanadskej vlády však upozornil, že Európa musí po celom rade už prijatých protikrízových opatrení učiniť ďalšie dôležité kroky. "Rady poskytnem súkromne. My dôverujeme Európe," cituje Harperove slová nemecká tlačová agentúra DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy