Allianz na Slovensku s polročným poistným 309,6 mil. eur

Allianz-Slovenská poisťovňa zaznamenala v prvom polroku v rámci neživotného a životného poistenia spolu predpísané poistné 309,6 mil. eur. V neživotnom poistení to bolo poistné 185,8 mil. eur, pričom pokleslo najmä poistenie motorových vozidiel a mierny rast zaznamenali ostatné neživotné poistenia. V životnom poistení dosiahla predpis 123,8 mil. eur, pričom rast zaznamenalo bežne platené životné poistenie i pripoistenia.

V rámci strednej a východnej Európy dosiahla skupina Allianz celkové šesťmesačné príjmy 2,053 mld. eur, pričom ku koncu júna minulého roka to bolo 2,047 mld. eur. Prevádzkový zisk klesol o 6,3 % na 133 mil. eur. Hlavným dôvodom negatívneho vývoja bola podľa vyjadrení skupiny krízová daň v Maďarsku, ktorá sa dotýkala prvej polovice roka a ovplyvnila aj neživotné aj životné poistenie. Tieto vplyvy čiastočne kompenzoval pozitívny vývoj v iných krajinách regiónu, najmä v neživotnom poistení v Poľsku, kde sa náklady za škody značne zlepšili. Čistý zisk klesol medziročne o 28 % na 99 mil. eur.

Hrubé predpísané poistné v neživotnom poistení kleslo o 8 % na 1,272 mld. eur. Životné poistenie a zákonné zdravotné poistenie vzrástlo v regióne takmer o 20 % na 730 mil. eur. „Zavedenie nových daní, rovnako ako vyššia frekvencia prírodných katastrof, ovplyvnili našu ziskovosť. Hospodárska situácia je veľmi ťažká, ale aj tak očakávame zlepšenie v budúcom roku,“ uviedol regionálny CEO Allianz pre strednú a východnú Európu Bruce Bowers.

Allianz pôsobí na Slovensku od roku 1993, keď začala svoju činnosť ako Allianz poisťovňa. Bývalú štátnu Slovenskú poisťovňu získala v júli 2002 a zlúčila sa s ňou v januári 2003.

Súvisiace články

Aktuálne správy