MF akceptovalo návrh rezortov zvýšiť úroveň paušálnych výdavkov na 25 %

Bratislava 23. júla (TASR) – Podnikatelia si od budúceho roku budú môcť zo svojich príjmov odpočítať paušálne výdavky, ktoré majú nahradiť paušálnu daň, na úrovni 25 % a nie 20 %, ako pôvodne navrhovalo Ministerstvo financií (MF) SR.

Ako na dnešnej tlačovej besede informoval minister financií Ivan Mikloš, jeho rezort akceptoval v rámci pripomienkového konania k zákonu o dani z príjmu fyzických a právnických osôb návrh viacerých rezortov zvýšiť paušálne výdavky. Z celkových príjmov si tak malý podnikateľ alebo živnostník môže odpočítať 25 % paušálnych výdavkov, zaplatené poistné a tiež nezdaniteľný základ, ktorý by mal byť budúci rok na úrovni 80 832 Sk. Zo zvyšku zaplatí 19-% daň bez toho, aby musel viesť účtovníctvo. Možnosť odpočítať si paušálne výdavky pritom budú mať podľa Mikloša tí, ktorí nebudú povinnými platiteľmi DPH.

MF akceptovalo aj pripomienku silových rezortov, teda ministerstva vnútra a ministerstva obrany, týkajúcu sa zdaňovania odchodného. „Pôvodný návrh bol zdaňovať odchodné ako iné príjmy. Akceptovali sme, že by sa nemali meniť podmienky hry počas hry. Zavedie sa určité prechodné obdobie, aby to nenarušilo stabilitu týchto zložiek,“ skonštatoval minister. Ako ďalej vysvetlil, do základu dane sa v prvom roku zahrnie 20 % sumy odchodného, v ďalšom 40 % a od roku 2008 by malo byť odchodné zdaňované v plnej sume.

Otázka daňového zvýhodnenia 3. piliera dôchodkového poistenia podľa ministra ešte nie je uzavretá. „Predbežný záver je, že nechceme deformovať daňový systém. Zároveň však akceptujeme potrebu stimulovania, aby si ľudia odkladali prostriedky na dôchodok do 3. piliera,“ povedal minister. V súčasnosti sa podľa neho hľadá spôsob, ako to urobiť priamo, „istými príspevkami k doplnkovému dôchodkovému doplnkovému sporeniu tak, ako je to napríklad v prípade stavebného sporenia alebo hypotekárnych úverov“. „Techniku hľadá ministerstvo práce tak, aby rozpočtové dôsledky neboli väčšie, ako keby sa to robilo cez daňový systém,“ uviedol.

V rámci pripomienkového konania bolo oslovených celkovo 37 pripomienkujúcich miest. Pripomienky, ktoré nerešpektovali koncepciu daňovej reformy, MF neakceptovalo. „Išlo najmä o také, ktoré chceli prostredníctvom daňového systému riešiť isté aktívne nástroje priemyselnej, bytovej politiky a iné,“ spresnil Mikloš. Na rokovanie vlády by sa tento zákon, ktorý má od budúceho roka zaviesť jednotnú 19-% sadzbu dane, mal dostať 20. augusta.

Minister dnes predstavil tiež novelu zákona o cenách, na základe ktorej sa od budúceho roku presunú kompetencie v oblasti cien na vyššie územné celky, Ministerstvo zdravotníctva a Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja.

Súvisiace články

Aktuálne správy