Fyzioterapeuti volajú po kompetenciách

Komora fyzioterapeutov chce docieliť, aby po tom, čo lekár-špecialista rozhodne o potrebe fyzioterapeutickej liečby, ďalší postup už určoval priamo fyzioterapeut a pacient tak nemusel navštíviť ešte aj rehabilitačného lekára.

BRATISLAVA 14. augusta (SITA) Fyzioterapeuti volajú po kompetenciách, ktoré by im ako i pacientom uľahčili život. Ako uviedla prezidentka Slovenskej komory fyzioterapeutov (SKF) Eva Solčániová, chcú, aby zákonná úprava, ktorá im umožňuje vykonávať povolanie v rozsahu ich odbornej činnosti, nebola v praxi blokovaná. „Ak vás sekne v chrbte, nestačí vám odporučenie od neurológa, potrebujete ešte navštíviť rehabilitačného lekára, ktorý rozhodnutie lekára-špecialistu odobrí a potom sa už môžete nechať liečiť fyzioterapeutom,“ povedala Solčániová. Dve zhodné lekárske vyšetrenia považuje komora za zbytočné, navyše takýto postup má predražovať a odďaľovať liečbu pacienta.

Komora preto chce docieliť, aby po tom, čo lekár-špecialista rozhodne o potrebe fyzioterapeutickej liečby, ďalší postup už určoval priamo fyzioterapeut a pacient tak nemusel navštíviť ešte aj lekára so špecializáciou fyzioterapia, balneológia a liečebná rehabilitácia (FBLR). Pomôcť im v tom majú spomínané kompetencie, ktoré už má SKF z väčšej časti spísané, posunúť ich chce ministerstvu zdravotníctva.

„O tom, že vyšetrenie jedným lekárom-špecialistom je úplne dostatočné, svedčí aj fakt, že ak liečba nie je platená z verejných zdrojov, vyšetrenie lekárom FBLR sa neordinuje,“ uviedla Solčániová, ktorá zároveň prízvukuje, že fyzioterapeuti na základe zákona môžu vykonávať svoje povolanie ako samostatnú prax. Cieľom komory je tak dosiahnuť, aby fyzioterapeuti boli vnímaní ako ľudia so vzdelaním, zručnosťami a skúsenosťami, ktoré im umožňujú určiť správnu diagnostiku a liečbu pohybového aparátu.

Solčániová ako príklad uvádza Holandsko, kde pacient v prípade zdravotných problémov navštívi priamo fyzioterapeuta, ktorý ho vyšetrí a rozhodne o prípadných ďalších vyšetreniach. Takýto postup považuje komora za ústretový k pacientovi, ktorý tak nemusí v bolestiach čakať pred ambulanciami, aby sa dodržal administratívny proces.

Rehabilitačného lekára v reťazci vyšetrení pacienta požaduje napríklad zdravotná poisťovňa Union. Tá od marca tohto roka stanovila ako podmienku, že preplatí výkony fyzioterapeutov iba na základe odporúčania lekára FBLR. Argumentuje jednak tým, že lekár-špecialista neodporúča konkrétne rehabilitačné výkony, ako aj tým, že pred vyšetrením pacienta je potrebné posúdiť jeho celkový zdravotný stav a vplyv rehabilitačnej liečby. „Takéto celkové zhodnotenie s následným vyhodnotením potrebných rehabilitačných výkonov a procedúr môže robiť len lekár s medicínskym vzdelaním a špecializáciou v odbore FBLR,“ povedala hovorkyňa Unionu Judita Smatanová. Union argumentuje aj tým, že medzi výkony fyzioterapeutov nepatrí vyšetrenie pacienta, ale len špeciálne vyšetrovacie a testovacie metódy pred samotnou rehabilitáciou.

Ostávajúce dve zdravotné poisťovne, VšZP a Dôvera na vyšetrení rehabilitačným lekárom netrvajú. „Zmluvne dohodnutou podmienkou na poskytovanie starostlivosti je v tomto prípade odoslanie iným lekárom. Nie je teda potrebné, aby v týchto prípadoch mal pacient predchádzajúcu ordináciu lekárom FBLR,“ uviedla PR špecialistka Dôvery Monika Šimunová. Výkon fyzioterapeutom na základe odporúčaní iným lekárom-špecialistom uhradí podľa slov Aleny Michalicovej z VšZP aj ich poisťovňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy