Zahraniční investori sa zbavujú talianskych dlhopisov

Miláno 13. augusta (TASR) – Zahraniční investori od vlaňajšieho júna výrazne znížili objem talianskeho dlhu vo svojich portfóliách. Ich angažovanosť klesla na najnižšiu úroveň od začiatku roka 2005, informovala o tom talianska centrálna banka.
Dopyt po talianskom dlhu sa znižuje, keďže tretiu najväčšiu ekonomiku eurozóny zasiahla dlhová kríza. Znižovanie angažovanosti zahraničných investorov znamená, že domáci hráči musia zniesť ešte väčšiu záťaž pri financovaní vlády.
Zahraniční investori mali v apríli vo svojich portfóliách taliansky dlh v celkovej hodnote 596,8 miliardy eur oproti 668,8 miliardy eur v marci a 827 miliárd eur v júni 2011, vyplýva z aktuálnych údajov talianskej centrálnej banky.
Podiel talianskeho dlhu v rukách zahraničných investorov dosiahol v apríli 36,5 % oproti takmer 41-% v marci a vyše 50-% v júni 2011. Analytici upozornili, že tento údaj zahŕňa aj dlhopisy, ktoré kúpila Európska centrálna banka (ECB), aby znížila úročenie talianskeho dlhu. To znamená, že v skutočnosti podiel dlhu v rukách zahraničných investorov ešte nižší – podľa odhadov okolo 29,7 %.
Finančné trhy očakávajú, že ECB opäť začne nakupovať talianske dlhopisy, aby znížila úročenie talianskeho dlhu. Taliansko je druhou najzadlženejšou krajinou eurozóny, keď jeho verejný dlh predstavuje 123 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy