Medziročná inflácia by mala byť na konci tohto roka pod 4 % (2)

Bratislava 13. augusta (TASR) – Inflácia na Slovensku by sa podľa viacerých analytikov mohla na konci tohto roka pohybovať pod úrovňou 4 %. Ako dnes informoval analytik Tatra banky Boris Fojtík, medziročný nárast cien za rok 2012 by mohol skončiť v blízkosti hodnoty 3,3 %, a to najmä vďaka možnému zdražovaniu potravín. "Presnejší odhad je v súčasnosti pomerne náročný, no podľa vyjadrení poľnohospodárov je veľká pravdepodobnosť, že jeseň a zima bude v tomto ohľade ‚horúcejšia‘ ako v minulom roku," uviedol Fojtík.
Podľa analytika UniCredit Bank Slovakia Ľubomíra Koršňáka bude inflácia v medziročnom porovnaní rásť aj počas augusta. Prispieť by k tomu mali najmä ceny liekov, pohonných látok i drahšie potraviny. "Ceny potravín a slabší dolár by mohli v druhej polovici roka priblížiť infláciu opäť k úrovni 4 %," skonštatoval Koršňák.
Počas tohtoročného júla narástli ceny tovarov a služieb na Slovensku medziročne o 3,7 %. Ukázali to údaje Štatistického úradu (ŠÚ) SR. Pod rýchlejší rast inflácie sa podpísal predovšetkým rýchlejší rast cien potravín a nealkoholických nápojov, ktoré medziročne zdraželi o 4,6 %. "Takpovediac ‚tradičný‘ pokles cien zeleniny sa jeden mesiac omeškal a počkal si až na prvý prázdninový mesiac," informovala analytička Poštovej banky Eva Sadovská.
Na vývoj cien poľnohospodárskych komodít bude vplývať podľa Sadovskej aj stav tohtoročnej úrody. Tá závisí od vývoja počasia, ktoré sa len veľmi ťažko predpovedá. "Na slabšiu úrodu má vplyv na jednej strane neprimerané sucho, no na druhej strane aj priveľa zrážok a s nimi súvisiace záplavy," upozornila Sadovská.
Dôvodom stále pomerne vysokej inflácie na Slovensku sú vyššie ceny v doprave a vo vzdelávaní. V prípade dopravy však ŠÚ zaznamenal už 3. mesiac po sebe medzimesačné zníženie cien o 0,5 %. "Príčinou boli aj tentoraz aspoň o niečo lacnejšie pohonné látky," podotkla analytička.
Ceny odevov a obuvi zaznamenali v siedmom mesiaci najvýraznejší pokles od roku 2009. Podľa slov makroekonomického analytika Československej obchodnej banky Mareka Gábriša sa tak stalo v dôsledku vyprázdňovania skladov a prípravy na novú jesennú sezónu. "Treba však povedať aj to, že ešte v júni tu ceny rástli, kým v predchádzajúcich rokoch skôr stagnovali alebo klesali," dodal Gábriš.

UPOZORNENIE: Správa bola rozšírená o 4. odsek, aktualizovaná v headline a v 1. odseku.

Súvisiace články

Aktuálne správy