Uniqa plánuje v tomto roku zvýšiť predpísané poistné o 5 %

Zisk pred zdanením by sa v porovnaní s minulým rokom mal zvýšiť o 20 %

Poisťovňa Uniqa predpokladá, že v tomto roku zvýši predpísané poistné o 5 %. Vlani jej pritom poistné kleslo o 2,78 % na 99,9 mil. eur. Pokles bol kvôli neživotnému poisteniu, kde sa predpis znížil o 5,66 %, hlavne pre zrušenie zmluvy za 4,2 mil. eur. Spoločnosť však vychádza z optimistických predpokladov oživenia trhu a postupného návratu k predchádzajúcim tempám rastu predpísaného poistného.

Keďže v tomto roku predpokladá spoločnosť rast poistného a chce ďalej pokračovať v zdravom vývoji nákladov, plánuje zvýšiť hrubý zisk o 20 % z vlaňajšej úrovne 7,2 mil. eur. Ako ďalej firma informuje vo výročnej správe, do roku 2016 plánuje dosiahnuť objem predpísaného poistného 145 mil. eur. Výraznejšie by malo pritom rásť neživotné poistenie a podiel životného poistenia na celkovom objeme predpísaného poistného by tak mierne klesol na hodnoty pod 30 %.

Minuloročný predpis poistného mierne klesol, spoločnosť však dokázala podľa jej vyjadrení pokračovať vo vyváženom a priaznivom hospodárení na strane nákladov. Plán hospodárenia na rok 2011 nedosiahla v oblasti výnosov (predpísaného poistného), všetky nákladové položky sa jej však podarilo udržať na nižšej ako plánovanej úrovni. Zisk pred zdanením mierne vzrástol o 1,36 % na 7,2 mil. eur, čo firma vníma ako úspech, keďže jej vznikla potreba prefinancovať znehodnotenie gréckych štátnych dlhopisov.

Uniqa poisťovňa bola založená v roku 1990, vtedy ešte ako poisťovňa Otčina. V roku 1999 sa stala súčasťou skupiny Uniqa. Otčina sa na Uniqa poisťovňu premenovala v roku 2001 a v roku 2004 prišla fúzia s R+V poisťovňou. Je univerzálnou poisťovňou poskytujúcou široké spektrum poistných produktov v oblasti životného aj neživotného poistenia. Spoločnosť je súčasťou rakúskeho poisťovacieho koncernu Uniqa Group Austria.

Súvisiace články

Aktuálne správy