Podľa Davidsonovho inštitútu hrozí regiónu KSVE priblíženie sa k deflácii

Ann Arbor 23. júla (TASR) – Podľa prognózy Inštitútu Williama Davidsona pri Michiganskej univerzite ekonomický rast v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu bude takmer o tretinu vyšší, ako pôvodne očakávala väčšina ekonómov.

Najnovšie ukazovatele naznačujú, že pobaltské republiky, Rusko a Ukrajina sú na ceste za vyšším rastom aj napriek klesajúcim cenám ropy. Ako sa uvádza v prognóze inštitútu, krajinám strednej a východnej Európy (KSVE) naopak hrozí vzhľadom na prepojenosť so západnými ekonomikami priblíženie sa k deflácii.

Davidsonov inštitút poukazuje aj na vysokú nezamestnanosť regiónu KSVE v porovnaní s bývalými sovietskymi republikami. V strednej Európe iba Česká republika a Maďarsko dokážu čeliť hrozbe vysokej nezamestnanosti, ktorá postihuje celú oblasť.

Ukrajina a Rusko majú napríklad v porovnaní s Poľskom a Slovenskom oveľa priaznivejšiu situáciu na trhu práce, čo však súvisí s tým, že oblasť priemyslu nebola doteraz deregulovaná a tieto krajiny majú aj naďalej veľmi málo využitú kapacitu pracovnej sily. Miera nezamestnanosti v týchto krajinách je dobrou známkou pre investorov. Výhodou je i neprítomnosť inflácie a spomínaný silný rast.

Súvisiace články

Aktuálne správy