SR je 35. najatraktívnejšou krajinou pre akvizície a fúzie

Predbehla tak atraktívne krajiny ako Turecko (37) a Indiu (38). Spomedzi krajín Vyšehradskej skupiny však zaostala za Českom (21), Maďarskom (29) aj Poľskom (30), ktoré uzatvorili tretiu desiatku rebríčka.

Slovensko je 35. najatraktívnejšou krajinou na svete pre fúzie a akvizície. Vyplýva to z výsledkov rebríčka M&A Maturity Index, ktorý vypracúva výskumné centrum pre fúzie a akvizície (Mergers and Acquisitions Research Center, MARC) Cass Business School pri City University London v spolupráci so spoločnosťou Ernst & Young (E&Y). Oproti minulému roku postúpila SR o jednu priečku vyššie aj napriek poklesu celkového hodnotenia. Predbehla tak atraktívne krajiny ako Turecko (37) a Indiu (38). Spomedzi krajín Vyšehradskej skupiny však SR zaostala za Českom (21), Maďarskom (29) aj Poľskom (30), ktoré uzatvorili tretiu desiatku rebríčka.

„Najlepšie hodnotenie (73%) dosiahla SR v oblasti dopravnej a firemnej infraštruktúry a technologickej úrovne,“ uviedol Jozef Mathia, vedúci partner transakčného poradenstva Ernst & Young v Slovenskej republike. Naopak najhoršie dopadli sektory, ktoré zahŕňajú ekonomické, finančné, legislatívne a politické faktory.

Slovensko má teda v ekonomickej a finančnej oblasti podľa údajov M&A Maturity Indexu ešte čo doháňať. V nej dosiahlo hodnotenie iba 48 %. Čiastkové skóre v tomto ukazovateli potiahol najmä rast hrubého domáceho produktu (HDP), avšak celkové výsledky negatívne ovplyvnil málo rozvinutý kapitálový trh. Ten s hodnotením iba 8% výrazne zaostal za regionálnym priemerom, keďže susedné Maďarsko a Česká republika dosiahli 33-35%, Poľsko dokonca 50%.

Spomedzi legislatívnych a politických faktorov najlepšie obstála s 86 percentami politická stabilita. Naopak, jednoduchosť daňovej správy a schopnosť minimalizovať zásahy do realizácie investičných transakcií dostali hodnotenie len 46 a 48 %. V celkovom vyjadrení dosiahlo Slovensko v tejto oblasti hodnotenie 62%. „Z krajín strednej Európy nás v ukazovateli legislatívnych a politických podmienok predbehlo Maďarsko, hlavne zásluhou nízkeho administratívneho zaťaženia pri zakladaní firiem,“ dodal Mathia.

V porovnaní s minulým rokom počet fúzií a akvizícií na Slovensku vzrástol, avšak oproti predkrízovému obdobiu zaznamenáva E&Y naďalej klesajúci trend. „Horšie výsledky v historickom časovom rade sú čiastočne ovplyvnené stupňujúcou sa neistotou v eurozóne,“ tvrdí Mathia. Dodáva, že je náročné odhadnúť, či transakčné aktivity na Slovensku budú v najbližšom období rásť.

Jednotkou rebríčka transakčnej aktivity sú USA, za nimi nasleduje Singapur a Veľká Británia. V prvej desiatke sa nachádza až päť ázijských krajín, čo podľa E&Y svedčí o tom, že Ázia sa stáva novým globálnym investičným centrom. Najväčšiu úlohu pri tom zohrávajú hospodárske problémy európskych krajín, ktoré nepriaznivo vplývajú na trh akvizícií a fúzií.

Rebríček M&A Maturity Index hodnotí 148 krajín celého sveta z hľadiska ich atraktívnosti pre domáce aj zahraničné fúzie a akvizície. Výsledné poradie predstavuje agregáciu bodového hodnotenia legislatívnych, politických, ekonomických a finančných podmienok, technologický potenciál jednotlivých krajín, socio-ekonomické faktory a úroveň infraštruktúry (celkovo hodnotí 23 faktorov). Ernst & Young je medzinárodná firma, ktorá poskytuje odborné služby v oblasti auditu a daňového, transakčného a podnikového poradenstva. Na celom svete zamestnáva 152 000 zamestnancov. MARC (Mergers and Acquisitions Research Center), zriadené pri Cass Business School, je prvé výskumné stredisko, ktoré sa zaoberá cieleným celosvetovým výskumom fúzií a akvizícií.

Súvisiace články

Aktuálne správy