Japonská ekonomika v 2. kvartáli spomalila

Tokio 13. augusta (TASR) – Japonská ekonomika v 2. štvrťroku spomalila a viac, ako analytici očakávali. To vyvoláva obavy o ďalší vývoj tretej najväčšej svetovej ekonomiky, keďže domáce spotrebiteľské výdavky strácajú dynamiku a európska dlhová kríza má negatívny vplyv na globálny dopyt.
Podľa najnovších údajov sa hrubý domáci produkt (HDP) Japonska za tri mesiace do konca júna zvýšil medzikvartálne len o 0,3 %. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters pritom odhadovali, že stúpne o 0,6 % po výraznom raste o 1,3 % v prvých troch mesiacoch roka. Dôvodom silného výkonu ekonomiky v 1. štvrťroku bola štátna dotácia na kúpu nových áut s nízkymi emisiami, ktorá prispela k rastu spotrebiteľských výdavkov.
Ale v 2. kvartáli boli výdavky domácnosti slabšie, ako sa čakalo a export, tradičný motor japonského hospodárstva, prispel len 0,1-% percentuálnym bodom k celkovému HDP.
Vzhľadom na to, že domáci dopyt stráca dynamiku a export bude pravdepodobne ešte slabší v dôsledku problémov, s ktorými zápasí Európa, Japonsku hrozí, že v tomto štvrťroku sa rast jeho ekonomiky ešte spomalí, ba možno aj zastaví, varujú analytici.
V medziročnom porovnaní sa HDP Japonska v 2. kvartáli zvýšil o 1,4 %, zatiaľ čo analytici očakávali, že expanduje o 2,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy