Investičné fondy sa začínajú obracať na čínsky dlhopisový trh

Londýn 12. augusta (TASR) – Viaceré štátne investičné fondy začínajú vo väčšej miere nakupovať čínske vládne dlhopisy. Cieľom je vylepšiť svoju pozíciu na trhu druhej najväčšej ekonomiky sveta, vyťažiť z výhodných výnosov a diverzifikovať svoju expozíciu na viacero mien.
Napriek obavám z ďalšieho spomalenia rastu čínskej ekonomiky investičné fondy sa snažia využiť príležitosť, ktorú im ponúka postupné otváranie vnútorného dlhopisového trhu zahraničným investorom, ktorého hodnota sa pohybuje okolo 3 biliónov USD (2,45 bilióna eur). Navyše, táto šanca sa im núka v situácii, keď ich možnosti na trhu eurozóny obmedzuje dlhová kríza.
Záujem o čínsky dlhopisový trh rastie ako zo strany ázijských fondov, tak európskych či fondov z Blízkeho východu. Nákupy realizujú napríklad Abu Dhabi Investment Authority, singapurský GIC či katarský investičný fond. Najnovšie nórsky štátny investičný fond v piatok (10. 8.) oznámil, že zvýšil investície do čínskych vládnych dlhopisov. "Vnútorný čínsky trh je väčší než nemecký dlhopisový trh, väčší než britský trh, čo pre investičné fondy vytvára obrovské možnosti," povedal Gary Smith zo spoločnosti BNP Paribas Investment Partners.
Domáci takzvaný "onshore" trh je vysokoregulovaný trh pre vládne a firemné dlhopisy denominované v jüanoch, na ktorý majú zahraniční investori obmedzený prístup. Len určitý počet zahraničných inštitucionálnych investorov má právo tieto dlhopisy nakupovať. Ponúka však podstatne väčší objem aktív než v prípade dlhopisov obchodovaných voľne mimo územia vnútornej Číny na takzvaných "offshore" trhoch. Koncom júla však Peking zmiernil pôvodné obmedzenia a okrem systému kvót a licencií známeho ako QFII, prostredníctvom ktorého fondy mohli nakupovať čínske dlhopisy a aktíva, najnovšie investorom otvoril aj interbankový trh, na ktorom sa obchoduje s drvivou väčšinou dlhopisov. Navyše, ešte predtým zvýšil kvótu v rámci celého programu QFII z pôvodných 30 miliárd na 80 miliárd USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy