Nezamestnanosť v Grécku dosiahne na budúci rok 28 % až 29 %

Atény 10. augusta (TASR) – Grécke odbory počítajú s tým, že nezamestnanosť v krajine na budúci rok vzrastie na 28 až 29 %. Tvrdé úsporné opatrenia, ktoré dusia ekonomiku, podľa nich ohrozujú sociálny mier. Dnes to uviedol šéf najväčšej odborovej organizácie združujúcej zamestnancov súkromného sektora GSEE Savvas Robolis. Aktuálne sa miera nezamestnanosti nachádza na úrovni 23,1 %.
Plánovaný úsporný program v hodnote 11,5 miliardy eur, ktorý požadujú medzinárodní veritelia, recesiu ešte prehĺbi, myslí si Robolis. Na budúci rok prognózy počítajú so znížením hrubého domáceho produktu (HDP) Grécka o ďalších 5,5 %. To znamená, že grécka ekonomika klesne už šiesty rok po sebe.
Medzičasom tisíce mladých Grékov odišli z krajiny. Predovšetkým do Nemecka, severného Talianska, Francúzska a Austrálie. Miera nezamestnanosti už dosiahla úroveň zo 60. rokov 20. storočia, keď z krajiny odišlo takmer 1,5 milióna Grékov. Vtedy to boli jednoduchí robotníci, ktorí sa väčšinou vrátili. Dnes je vysťahovalectvo bolestivejšie. Týka sa kvalifikovanej pracovnej sily, lekárov, inžinierov, počítačových odborníkov či personálu v oblasti zdravotníctva a techniky.

Súvisiace články

Aktuálne správy