Grécko dostane ďalšiu finančnú pomoc najskôr v októbri

Atény 9. augusta (TASR) – Grécko nemôže čakať ďalšie peniaze zo záchranného úveru skôr než v októbri, tvrdí americký denník Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa Európskej únie (EÚ).
Až v októbri totiž bude k dispozícii hodnotenie Trojky, ktorá skúma plnenie podmienok dohodnutých v rámci druhého záchranného programu zo strany Atén. Trojka sa skladá z Európskej komisie (EK), Európskej centrálne banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF). Pôvodne mala svoje hodnotenie predložiť ministrom financií eurozóny v polovici septembra. Na základe správy Trojky sa potom rozhodnú, či Grécko dostane ďalších 31 miliárd eur z druhého záchranného balíka, ktorý má celkovú hodnotu 173 miliárd eur. Súčasťou tejto tranže má byť aj 25 miliárd eur na rekapitalizáciu gréckych bánk.
Predstaviteľ EÚ pre WSJ uviedol, že delegácia Trojky sa vráti do Atén začiatkom septembra, "zostane tam celý mesiac" a na zasadnutí ministrov financií eurozóny, ktoré je naplánované na 8. októbra, predloží svoje hodnotenie plnenia podmienok záchranného programu. "Členské štáty musia mať jasný obraz o tom, čo sa deje a kde asi sme, než sa rozhodnú pokračovať vo vyplácaní pomoci."
Ďalšia tranža mala byť pôvodne vyplatená v júni, ale jej uvoľnenie sa odložilo pre voľby, čo "spôsobilo výrazné oneskorenie pri implementácii" programu, uviedol zdroj pre WSJ. Dodal, že delegácia Trojky, ktorá odišla z Atén minulý týždeň, v spolupráci s gréckou vládou "identifikovala konkrétne opatrenia", ktoré prinesú úspory vo výške 7 miliárd eur. "V septembri budeme musieť pracovať na zvyšných 4,5 miliardy eur, aby to boli tiež konkrétne a realizovateľné opatrenia, nielen hmlisté prísľuby."
Grécka vláda zatiaľ diskutuje o nepopulárnych škrtoch. Premiér Antonis Samaras sa snažil v stredu (8. 8.) utlmiť spor v koalícii o obmedzení pracovných miest v štátnej správe. Prímerie môže mať krátke trvanie, keďže vo verejnosti rastie odpor proti novému balíku, ktorý by mal do roku 2014 priniesť úspory v celkovej výška 11,5 miliardy eur. Ten však medzinárodní veritelia stanovili ako podmienku pokračovania finančnej pomoci.
Grécku zatiaľ rýchlo dochádzajú peniaze. Už 20. augusta budú splatné dlhopisy, prevažne v rukách ECB, v celkovej hodnote 3,2 miliardy eur, čo predstavuje pre krajinu bezprostredné riziko platobnej neschopnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy