Priemysel SR rástol aj v júni 2012 vďaka automobilkám

Bratislava 9. augusta (TASR) – Podobne ako v predchádzajúcich mesiacoch stál aj za júnovým rastom produkcie slovenského priemyslu automobilový priemysel. "Horšou správou je, že ostatné sektory cítia dopady pokračujúcich problémov v eurozóne a slabnúceho zahraničného dopytu v oveľa väčšej miere," informoval dnes senior analytik spoločnosti ING Commercial Banking Eduard Hagara. Podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR sa júnová produkcia v SR medziročne zvýšila o 11,3 %.
Ako uviedol analytik UniCredit Bank Slovakia Ľubomír Koršňák, slovenské závody automobiliek však postupne ukončujú nábeh na plnú výrobu. To sa prejavilo už počas šiesteho tohtoročného mesiaca na sezónne očistenom prepočte banky. "Produkcia dopravných prostriedkov síce zaznamenala stále 51-% medziročný nárast, v medzimesačnom porovnaní však prvýkrát v tomto roku mierne klesla o 3,1 %," upozornil Koršňák.
Nábeh novej výroby v slovenských automobilkách sa pravdepodobne končí aj vzhľadom na indikátor ekonomického sentimentu ŠÚ, kde automobilky naznačili, že v najbližších mesiacoch už nepredpokladajú ďalší rast výroby. "Aj keď očakávame, že produkcia automobilového priemyslu sa udrží na súčasných relatívne vysokých úrovniach, dynamika medziročného rastu sa bude postupne spomaľovať," domnieva sa Koršňák.
Indikátory sentimentu v Nemecku a eurozóne naznačujú, že dopyt v zahraničí ostane slabý aj naďalej. Exportne orientované odvetvia priemyslu tak budú pravdepodobne stále limitované slabým dopytom na cieľových trhoch a ich produkcia sa nezvýši. "Bez poklesu nezamestnanosti z relatívne vysokých úrovní sa nedá očakávať ani výrazné oživenie domáceho dopytu," konštatoval Hagara.

Súvisiace články

Aktuálne správy