ECB potvrdila, že je pripravená opäť nakupovať dlhopisy

Frankfurt nad Mohanom 9. augusta (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) potvrdila, že je pripravená opäť nakupovať dlhopisy krajín ohrozených dlhovou krízou.

Frankfurt nad Mohanom 9. augusta (TASR) – Európska centrálna banka (ECB) potvrdila, že je pripravená opäť nakupovať dlhopisy krajín ohrozených dlhovou krízou. "Kurzy štátnych dlhopisov niektorých krajín zahŕňajú neštandardne vysoké rizikové prirážky a fragmentácia finančných trhov narušuje efektivitu menovej politiky," uvádza sa v dnes zverejnenej mesačnej správe ECB.
Rizikové prirážky, ktoré smerujú k rozdeleniu eurozóny, sú neprijateľné. Preto treba na ne reagovať primeranými opatreniami. Euro je podľa ECB "nezvratné".
ECB chce opätovným naštartovaním programu výkupu aktív znížiť rizikové prirážky na španielske a talianske dlhopisy. Španielsko a Taliansko si len ťažko požičiavajú na trhoch a úročenie ich dlhu sa pohybuje na z dlhodobého hľadiska neudržateľných úrovniach.
ECB však svoju pomoc podmieňuje tým, že vlády krajín ohrozených dlhovou krízou budú plniť svoje úsporné a reformné záväzky a euroval bude plniť svoju funkciu.
Prezident ECB Mario Draghi minulý štvrtok (2. 8.) vyhlásil, že banka môže opäť intervenovať na dlhopisových trhoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy