Palubný personál Lufthansy hrozí štrajkom, žiada vyššie platy

Frankfurt nad Mohanom 8. augusta (TASR) - Palubný personál nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa odhlasoval vyhlásenie štrajku s cieľom presadiť zlepšenie platových podmienok.

Frankfurt nad Mohanom 8. augusta (TASR) – Palubný personál nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa odhlasoval vyhlásenie štrajku s cieľom presadiť zlepšenie platových podmienok. Oznámila to dnes odborová organizácia členov palubného personálu UFO, ktorá dodala, že ak vedenie aerolínií nepredloží po troch rokoch zmrazených platov lepšiu platovú ponuku, budú štrajkovať. Novú ponuku by vedenie spoločnosti malo predložiť na budúci týždeň.
Aj keď Lufthansa patrí k úspešnejším leteckým spoločnostiam v Európe, aj ona zápasí s vysokými palivovými nákladmi a dôsledkami dlhovej krízy v eurozóne. Za 2. štvrťrok 2012 však oznámila nečakaný medziročný rast zisku až o takmer 28 % na 361 miliónov eur, čo pri rokovaniach s odbormi zhorší jej vyjednávaciu pozíciu.
Firma ale poukazuje na to, že výsledok sa dostavil aj vďaka reštrukturalizácii, v ktorej chce pokračovať. V rámci nej ruší 3500 pracovných miest a v zimnej sezóne 2012/2013 zredukuje o 2,5 % kapacitu v osobnej preprave a o 4,5 % v nákladnej preprave. Tieto kroky by jej mali pomôcť ušetriť do konca roka 2014 okolo 1,5 miliardy eur.
Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy