Na trhoch vládne optimizmus

Bratislava 8. augusta (TASR) – Potom, ako Grécko a jeho veritelia súhlasili s posilnením snahy o splnenie podmienok ďalšej finančnej výpomoci a podpore ekonomického rastu, sa Jean-Claude Juncker vyjadril, že prípadný odchod Grécka z eurozóny by bol na jednej strane zvládnuteľný, no na strane druhej na otázku, či môže vylúčiť odchod Grécka z eurozóny, reagoval, že najmenej do konca jesene áno, a potom zrejme takisto.
Aténsky akciový index ASE reagoval v utorok (7. 8.) rastom +1,66 %. Ostatné európske akciové indexy skončili, aj vďaka lepším podnikovým výsledkom niektorých firiem, než sa očakávalo, taktiež v pluse: FTSE 100 0,56 %, CAC 40 1,52 % a DAX 0,71 %, FTSE MIB 2,19 %, IBEX 35 2,23 %. Paneurópsky index EuroStoxx 600 dosiahol 4-mesačné maximá a uzavrel na úrovni 268,80 bodu.
Z makroekonomických dát v Európe zaujala predovšetkým výrobná produkcia Veľkej Británie s júnovým poklesom o 2,9 % a nemecké továrenské objednávky s poklesom o 1,7 %.
Ďalšou „časovanou bombou" v eurozóne sa však zdá byť Taliansko, kde v pondelok (6. 8.) došlo k zníženiu ratingu veľkých talianskych bánk a štatistický úrad v krajine zverejnil prepad HDP v druhom kvartáli o 0,7 %. Odhady pre túto krajinu neveštia nič dobré a Taliansko bude mať čo robiť, aby sa vyhrabalo zo „suterénu" eurozóny v rýchlosti rastu ekonomiky.
Na komoditnom trhu rástli ceny ropy hlavne pre očakávania nízkej ťažby v Severnom mori, pretrvávajúcemu napätiu na Blízkom východe a začiatku hurikánovej sezóny v Mexickom zálive. Ropa WTI rástla o 2,60 % na denné maximá 94,35 USD/barel. Pomohlo jej aj americké oddelenie pre energiu, ktoré zvýšilo odhad ceny čierneho zlata na rok 2012.
V USA sa nieslo obchodovanie v podobnom duchu ako v Európe, kde tamojšie akciové benchmarky skončili seansu nasledovne: S&P 500 +0,58 %, Dow Jones +0,39 %, Nasdaq +0,87 %. S&P 500 rástol tretí deň po sebe a dostal sa na svoje 3-mesačné maximálne hodnoty.
TASR informoval analytik Capital Markets, o. c. p., a. s., Miroslav Blahušiak.

Súvisiace články

Aktuálne správy