Tokijská burza mierne posilnila

Tokio 7. augusta (TASR) – Japonská burza dnes ukončila obchodovanie s miernymi ziskami. Kľúčový tokijský index Nikkei 225 posilnil o 0,88 % a uzavrel na 8803,31 bodu. Širší index Topix vzrástol o 1,08 % na 743,7 bodu. Podľa obchodníkov sú príčinami pozitívny trend z Wall Street a zníženie obáv týkajúcich sa európskej dlhovej krízy.
V noci nadnes bolo na tokijskej burze na dve hodiny pozastavené obchodovanie s derivátmi. Termínované kontrakty na indexe Topix, japonské štátne dlhopisy rovnako ako všetky opcie sa nemohli obchodovať takmer dve hodiny. Príčinou bola porucha novo inštalovaného softvéru, ktorá spôsobila, že obchodníci nevideli svoje otvorené pozície, uviedol hovorca burzy.
Kľúčový americký index Dow Jones v pondelok posilnil o 0,16 % a uzavrel na 13.117,51 bodu. Po výrazných piatkových (3. 8.) ziskoch teda pokračoval v raste. Širší index S&P 500 vzrástol o 0,23 % na 1394,23 bodu.
Podľa odborníkov sa nálada na akciových trhoch vo všeobecnosti zlepšila. Okrem dobre prebiehajúcej výsledkovej sezóny a lepších makroekonomických údajov z minulého týždňa k tomu prispel aj fakt, že z Európy neprišli žiadne zlé správy. Trhy predovšetkým očakávajú, že Európska centrálna banka (ECB) začne nakupovať španielske a talianske dlhopisy. Trh pozitívne prijal aj víkendovú dohodu o gréckom úspornom balíku.

Súvisiace články

Aktuálne správy