Verhofstadt vyzval Barrosa k federalizácii EÚ, čo má prispieť k záchrane eura

Brusel 6. augusta (TASR) – Predseda Aliancie liberálov a demokratov v Európskom parlamente (ALDE) Guy Verhofstadt dnes vyzval predsedu Európskej komisie (EK) Josého Manuela Barrosa, aby sa na európskej úrovni postaral o dôrazné politické opatrenia na záchranu eura, ináč už počas tejto jesene môže stratiť podporu europarlamentu.
Verhofstadt vo výzve pre Barrosa reagoval na minulotýždňové slová predsedu Európskej centrálnej banky (ECP) Maria Draghiho, ktorý upozornil národné vlády členských štátov eurozóny, že ECB bude realizovať program nákupu dlhopisov iba v tých štátoch, ktoré najskôr uskutočnia potrebné reformy. Podľa neho však upozornenie zo strany ECB iba pre národné vlády nestačí, lebo treba konať zodpovedne aj na celoeurópskej úrovni.
"Mario Draghi mal pravdu, keď minulý týždeň vyzval politických lídrov, aby nezanedbali reformy. Ale oveľa viac ako na národných úrovniach, je potrebné urobiť obrovský skok dopredu aj na európskej úrovni. Iba politický skok dopredu, smerom k federálnej únii, ktorá bude zahrňovať aj spoločný trh s dlhopismi, môže zachrániť euro," uviedol dnes líder tretej najsilnejšej frakcie v europarlamente.
Verhofstadt v tejto súvislosti upozornil, že množstvo doterajších summitov EÚ dokázalo iba to, že národní politickí lídri štátov EÚ sú neschopní prijať životaschopný plán na záchranu eura.
A tak podľa neho nastal čas pre Európsku komisiu a najmä pre jej predsedu Barrosa, aby pripravil ucelený balík politických riešení, vrátane spoločného európskeho záchranného fondu s odhadovaným objemom vo výške 2,3 bilióna eur tak, ako to poslanci europarlamentu požadovali vo svojej júlovej rezolúcii ku súčasnej kríze.
"Ak Barroso v septembri nepredloží požadovaný balík riešení, tak Európsky parlament, ako naznačil už vo svojej rezolúcii, bude musieť prehodnotiť svoju podporu pre Európsku komisiu," uviedol Verhofstadt.

Súvisiace články

Aktuálne správy