Počet cestujúcich Danube Wings sa zdvojnásobil

Letecký prepravca Danube Wings za sedem mesiacov tohto roka previezol spolu 81 522 pasažierov, čo je medziročne viac o takmer 99 % a 40 537 osôb.

Domáci letecký dopravca Danube Wings za sedem mesiacov tohto roka prepravil spolu 81 522 cestujúcich. V porovnaní s tým istým obdobím minulého roka, keď s aerolíniami letelo 40 985 pasažierov, to znamená nárast o takmer 99 % a 40 537 ľudí. Zdvojnásobenie celkového počtu cestujúcich podľa prepravcu súvisí najmä so zaradením štvrtého lietadla ATR do prevádzky, čo mu umožnilo garantovať potenciálne záväzky v pravidelnej preprave v zahraničí.

Na pravidelných linkách prepravili Danube Wings od začiatku terajšieho roka do konca júla 66 074 osôb. Medziročne je to trojnásobne viac, keďže vlani v uvedenom období aerolínie previezli na pravidelných linkách 21 675 cestujúcich. V chartrovej preprave s Danube Wings letelo za sedem mesiacov tohto roka 15 448 osôb a ich počet medziročne klesol o 20 % a 3 862 ľudí. V minulom roku aerolínie prepravili spolu 74 211 cestujúcich.

„Nárastu sa tešíme. Sme radi, že sa nám podarilo uspieť v náročných zahraničných tendroch zabezpečujúcich rozvoj leteckej prepravy a turizmu viacerých regiónov,“ uviedol v pondelok v stanovisku pre agentúru SITA generálny riaditeľ Danube Wings Ján Rostáš. „Bohužiaľ, u nás doma je podpora pravidelného lietania, ktoré prináša množstvo priamych pozitívnych efektov v turizme i podnikaní, stále na okraji záujmu kompetentných,“ dodal.

Do tohtoročnej pravidelnej prepravy sú zahrnutí aj cestujúci na letoch, ktoré Danube Wings zabezpečujú vo Švédsku v spolupráci so spoločnosťou NextJet formou prenájmu svojho lietadla spolu s posádkou. „Všetky švédske linky lietajú Danube Wings s vlastnými lietadlami ATR so slovenskými posádkami a servis zabezpečujú slovenskí technici. Švédsky NextJet, veľmi zjednodušene, iba predáva letenky,“ uviedol pre agentúru SITA mediálny zástupca Danube Wings Ľudovít Tóth. Na pravidelných letoch na prenájom aerolínie za sedem mesiacov tohto roka previezli okolo 34 tis. pasažierov, v tom istom období vlani 566.

Danube Wings lietajú aj na linkách so základňou vo francúzskom meste Dole, kde prevádzkujú viacero pravidelných liniek v rámci Francúzska a jednu do anglického Cambridge. Od júna do septembra aerolínie zabezpečujú aj pravidelné sezónne lety z Bratislavy do Zadaru a Splitu a z Košíc do Rijeky a zároveň naďalej prevádzkujú jedinú domácu pravidelnú linku medzi Bratislavou a Košicami. Danube Wings zabezpečujú aj chartrové lety z talianskeho Rimini do stredomorských a nemeckých destinácií.

Lety pod obchodnou značkou Danube Wings prevádzkuje spoločnosť VIP Wings, a.s. Aerolínie majú domovskú základňu na bratislavskom letisku. Spoločnosť VIP Wings je zapísaná v Obchodnom registri SR od 23. mája 2000, eviduje základné imanie 8,16 mil. eur. Danube Wings majú vo svojej flotile štyri lietadlá typu ATR 72. Pre nízke prevádzkové náklady je lietadlo vhodné na lety do 1 500 kilometrov.

Súvisiace články

Aktuálne správy