Fungovanie NARMSP chváli Európsky investičný fond

Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania, ktorú ešte bývalá vláda chcela pre podozrenia s nezákonným zaobchádzaním s finančnými prostriedkami zrušiť, má vraj systém poskytovania mikroúverov nastavený správne.

Fungovanie Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania (NARMSP) chváli Európsky investičný fond. Ten si dal v rámci iniciatívy JASMINE prehodnotiť v slovenskej agentúre kvalitu procesov poskytovania mikroúverov. “Zo záverov hodnotiacej správy vyplýva, že systém poskytovania mikroúverov je v našej agentúre nastavený správne,“ uviedol generálny riaditeľ agentúry Arpád Gonda.

Vo výslednej správe v rámci hodnotiacej škály slovenská agentúra získala tri body z piatich. NARMSP dostala vysoké hodnotenie predovšetkým za manažment rizík a tiež financovanie a likviditu. “Toto hodnotenie nám zabezpečilo významné miesto na finančnej mape sveta a dostávame sa tak do povedomia Európského investičného fondu a ďalších potenciálnych investorov či zahraničných partnerov,“ myslí si Gonda. JASMINE je spoločnou iniciatívou Európskej komisie, Európskej investičnej banky a Európskeho investičného fondu s cieľom zvýšiť kapacitu poskytovateľov mikroúverov a mikrofinančných inštitúcií.

Národnú agentúru pre rozvoj malého a stredného podnikania chcela ešte bývalá vláda Ivety Radičovej koncom roka 2010 zrušiť. V jeseni spomínaného roka totiž vypukla kauza s údajným nezákonným zaobchádzaním s finančnými prostriedkami vo Fonde fondov spravovaným agentúrou. Neskôr sa Radičovej vláda dohodla na transformácii NARMSP. Bývalý minister hospodárstva Juraj Miškov chcel vytvoriť tzv. superagentúru. Tá mala prevziať aj kompetencie Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) a časť kompetencií Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA). Zároveň sa mala pri tejto transformácii previesť správa Fondu fondov prípadne celého jeho majetku do rúk nezávislého renomovaného správcu. Pravicovej vláde sa však vytvorenie „superagentúry“ nepodarilo, a to nielen pre predčasné parlamentné voľby, ale aj pre nesúhlas spoluzakladateľov NARMSP – Združenia podnikateľov Slovenska a Slovenského živnostenského zväzu. Druhá vláda Roberta Fica sa rozhodla činnosť agentúry nezrušiť, pričom ju neplánuje ani zlúčiť s inými agentúrami pôsobiacimi pod Ministerstvom hospodárstva SR. Agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania by mala podľa rezortu hospodárstva aj v budúcnosti plniť úlohy v oblasti podpory a rozvoja rastu malého a stredného podnikania s cieľom posilniť konkurencieschopnosť sektora.

Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania vznikla v roku 1993 spoločnou iniciatívou Európskej únie a slovenskej vlády. Agentúra je zameraná na rozvoj a rast malého a stredného podnikania s cieľom posilniť konkurencieschopnosť sektora v rámci spoločného európskeho trhu a na trhoch tretích krajín.

Súvisiace články

Aktuálne správy