Napriek letu na burzách bolo minulý týždeň živo

Bratislava 6. augusta (TASR) – Uplynulý týždeň mnohí analytici označovali za najdôležitejší a najhorúcejší z celého leta. A mali pravdu. Na trhoch bolo horúco a volatilne a udiali sa mnohé dôležité udalosti.
Medzi tie najočakávanejšie patrilo zasadnutie ECB a piatkové dáta z trhu práce v USA. Úvod týždňa patril taktickému vyčkávaniu na slová centrálnych bankárov a trh sa ešte spamätával zo silných vyhlásení Draghiho, ktoré podporili euro. Investori tak očakávali silné a konkrétne kroky od ECB, no nedočkali sa. Najprv však svoje rozhodnutie o menovej politike zverejnil Fed. Ten ponechal sadzby nezmenené na 0,25 % a nevykonal žiadne ďalšie kroky na podporu ekonomiky. Bernanke klasicky nenaznačil žiadny dátum ani podmienky, kedy bude nútený zasiahnuť, a podobný slovník možno očakávať aj na konferencii centrálnych bankárov v Jackson Hole.
ECB ponechala sadzby taktiež nezmenené, čo časť analytikov odhadovala. Kritický bol však komentár hlavy ECB. Od neho sa čakalo naozaj veľa, no opäť bola nádej rýchlo pochovaná. Iba varoval „zlých špekulantov“, že shortovanie eura neprinesie úspech. Taktiež poznamenal, že vysoké výnosy na dlhopisoch sú nezaslúžené, ale nenaznačil žiadne kroky, ako ich znížiť. Trh bol volatilný a EUR/USD najprv vyskočil na 1,24, následne však masívne prepadol až na 1,2150. To dávalo možnosť ďalšieho poklesu. Ten však nenastal, pretože v piatok (3. 8.) sa zverejnili pozitívne dáta z USA. Výsledok 163.000 pridaných pracovných miest verzus júnový prírastok 64.000 miest veľmi potešil. Akcie tak rástli a vyvinuli silný býčí tlak aj na EUR/USD. Ten sa tak znova vyšvihol ku hladine 1,24.
Z konkrétnych titulov zaujali nasledujúce spoločnosti: francúzska firma Schneider Electric vyhlásila, že bude pokračovať v ďalších akvizíciách. Tie pomohli zvýšiť zisk v prvom polroku 2012. Akcie reagovali pozitívne, rástli o 9 %. Nemecká firma Volkswagen oznámila, že hodlá znova vstúpiť na japonský trh s kamiónmi. Navyše, Volkswagen dokončil akvizíciu výrobcu Porsche 911. Investori boli nadšení a potiahli akcie vyššie takmer o 6 %.
Tento týždeň analytici očakávajú zverejnenie viacerých makroekonomických dát, a to inflačný report Bank of England, údaje o nezamestnanosti z Austrálie, Nového Zélandu a Kanady a obchodnú bilanciu z USA.
TASR informoval analytik CAPITAL MARKETS, o. c. p., Peter Bukov.

Súvisiace články

Aktuálne správy