Od priemyslu sa očakáva významný rast

Za predpokladu, že ekonomika SR bude rásť priemerným ročným tempom 4,3 % (čo je priemerná úroveň súčasnej predikcie rastu od roku 2002 do roku 2006), ekonomika eurozóny tempom 2,4 % a reálny rovnovážny kurz slovenskej koruny sa bude zhodnocovať o 1,2 % ročne, hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa by sa mal v roku 2006 zvýšiť zo súčasnej úrovne 49,6 % na okolo 54 %. Slovensko tak môže dosiahnuť 75 % priemernej úrovne HDP na obyvateľa eurozóny približne za šestnásť rokov. Predpokladá sa to v aktualizovanom Predvstupovom ekonomickom programe SR, ktorý pred odchodom na prázdniny schválila vláda. Podmienkou je uskutočnenie štrukturálnych reforiem podporujúcich makroekonomickú stabilitu a hospodársky rast.

Štrukturálne reformy v podnikovom sektore majú podporiť najmä rozvojové investície. Ich podpora sa má zamerať na zvyšovanie podielu sofistikovanej produkcie na celkovej produkcii. Na vyššiu konkurencieschopnosť priemyslu a služieb sa má naďalej sústrediť priemyselná politika. Od priemyslu sa očakáva, že vzhľadom na jeho podiel na HDP a dynamiku rastu bude do roku 2006 významne prispievať k ekonomickému rozvoju SR. Kľúčovú úlohu investícií by mali podporiť opatrenia pripravené v Národnej stratégii podpory investícií, v rámci ktorej sa uvažuje o zakladaní priemyselných parkov, investičných stimuloch a podpore významných investícií. K nim v najbližších rokoch budú patriť investície francúzskej automobilky PSA, rozšírenie výroby v podnikoch Whirlpool, Embraco, Skloplast a SCP Ružomberok.

Za slabé miesta, ktoré je potrebné odstraňovať, program označuje nedostatočne využívanie metódy otvorenej koordinácie pri podpore zvyšovania konkurencieschopnosti. Dôsledkom toho je nedostatočné využívanie podporných rozvojových programov a predvstupovej pomoci EÚ, nedostatočná kvalita a úroveň predkladaných projektov. Priemyselná politika sa má preto okrem iného zamerať na vytvorenie podmienok na zavedenie systému otvorenej koordinácie pri vytváraní podmienok na podnikanie a navrhovaní spoločných riešení a postupov.

Malé a stredné podnikanie

V rámci priorít Sektorového operačného programu Priemysel a služby sa podpora podnikania bude orientovať na menej rozvinuté alebo štrukturálne postihnuté oblasti, na nové produkčné aktivity a rozvoj podnikateľských služieb postavených na využití informačných technológií, celoplošne na rozvoj malého a stredného podnikania vrátane živnostníkov, ako aj na rozvoj aktivít na ochranu práv spotrebiteľa. Pri príprave štátneho rozpočtu na rok 2004 sa prehodnotí doterajšia štruktúra podporných finančných programov pre malých a stredných podnikateľov a navrhnú sa nové programy a mechanizmy pre podporné produkty. Efektívne využívanie predvstupových a štrukturálnych fondov EÚ a od roku 2004 aj Kohézneho fondu by mali vytvoriť podmienky aj na zníženie medziregionálnych rozdielov v životnej úrovni a v tvorbe HDP.

<COL stylex="WIDTH: 176pt; mso-width-source: u…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy