Zvolenská vyzvala sestry, aby nerobili unáhlené závery

Zákon o platoch sestier je podľa komory napriek podaniu na ústavný súd stále platný, sestry preto žiadajú zamestnávateľov, aby ho rešpektovali.

Správa „ZDRAVOTNÍCTVO: Zvolenská vyzvala sestry, aby nerobili unáhlené závery“ rozšírená o ďalšie informácie po skončení rokovania ministerky so SKSaPA.

BRATISLAVA 29. júna (SITA) – Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská na piatkovom tlačovom brífingu vyzvala sestry, aby nerobili unáhlené závery. „Jednoznačne musím povedať, že ministerstvo zdravotníctva tak, ako od začiatku konalo, bude konať aj naďalej, a to v súlade s platnou legislatívou,“ uviedla krátko pred rokovaním s predstaviteľmi Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA).

Prezidentka SKSaPA Mária Lévyová na rokovaní predložila ministerke 990 žiadostí o prehodnotenie pod nátlakom podpísaných dodatkov k zmluvám. „Pani ministerka nás ubezpečila, že začne komunikovať so zriaďovateľmi, s vyššími územnými celkami a o výsledkoch nás bude informovať,“ povedala Lévyová. Ako uviedla, komora naďalej trvá na potrebe zrušenia dodatkov.

Sestry totiž oznámili, že ak ústavný súd rozhodne o pozastavení účinnosti zákona, ktorý stanovuje platy sestier a pôrodných asistentiek, poďakujú a odídu. Návrh na preskúmanie ústavnosti zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek podala na Ústavný súd generálna prokuratúra 25. júna tohto roka, na podnet Slovenskej lekárskej komory a Slovenskej komory iných zdravotníckych pracovníkov. Prokuratúra zároveň navrhla Ústavnému súdu, aby do rozhodnutia pozastavil účinnosť zákona. Komora v súčasnosti podanie generálnej prokuratúry analyzuje a konkrétne sa k nemu vyjadrí na budúci týždeň.

Lévyová však pripomenula, že zákon je stále platný. „Takže by sme žiadali zamestnávateľov, aby pristúpili k jeho plneniu,“ uviedla Lévyová.

Na piatkové rokovanie s ministerkou sa dostala podľa slov Lévyovej aj téma prepojenia sociálno-zdravotnej starostlivosti. „Pani ministerka nás ubezpečila, že je to aj cieľom ministerstva zdravotníctva a že komunikuje s ministrom práce. Žiadame urýchlené riešenie, pretože systém nie je nastavený nijako a pozícia klientov a sestier je pri poskytovaní ošetrovateľskej starostlivosti neistá,“ uzavrela Lévyová.

Agentúra SITA k správe vydá zvukovú správu.

Súvisiace články

Aktuálne správy